The Bartlett School of Architecture’s new campus is inspiring a legion of budding designers

The Bartlett School of Architecture’s new campus is inspiring a legion of budding designers

The Bartlett’s new base

The recent upgrade of its central London campus prioritises The Bartlett School of Architecture’s role as an increasingly diverse and public-facing institution. Architecture firm Hawkins\Brown orchestrated a deep retrofit of the school’s home – the former Wates House, built in 1974 under the challenging restrictions of the Bloomsbury Conservation Area – to achieve a hardworking solution to The Bartlett’s chronic shortage of space. The shrewd redesign has respected the original building while transforming the space, expanding it by 3,000 sq m. The original facade was brought up to the site boundary, while two upper floors and a full-height extension were added. A new double-height glazed entrance opens the building up to the public, while inside, concrete has been left raw within the informal areas, and versatile studio spaces have been designed to inspire collaboration. A wood and steel staircase opens up circulation, connecting the old with the new and fusing heritage with future growth.

Writer: Harriet Thorpe

As originally featured in the May 2017 issue of Wallpaper* (W*218)

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.