The Suspension House is one of those rare architectural statements that only comes along once in a generation. The combination of site, vision, and skill is so often squandered, but San Francisco-based architect Anne Fougeron has translated her clients’ desires into spectacular reality, respecting the wildness of the site without compromising on the clarity of the design. 

house over creek

The existing house occupies the kind of site that is not only rare but actually forbidden (California no longer allows homes to be built across a creek), so Fougeron and her team had to make the most of the opportunity. The original house had to be retrofitted with new structure to support the load of the new additions, all while touching only lightly on the ground. 

front facade detail of calofirnia hills house designed by anne fougeron

‘A man-made object in nature may exist in harmony or disparity,’ Fougeron points out, ‘The goal was to reconnect this structure into the environment while best utilizing the exceptional site for the clients.’ The law dictated that the new structure had to follow the exact outline of the original house, which luckily included three generous outdoor areas. 

view of california hills nature from contemporary house

A carefully planned structural system allowed the mass of the original house to be expanded with a new upper floor, rotated 90 degrees to the main structure. Whereas the first house was supported by columns that were driven into the creek bed, the architects and engineers came up with a suspension bridge-type structure slung between the two slopes. This allowed the water to run impeded beneath the house. 

a creek, green nature and rocky outcrops meet contemporary architecture at california hills

The proximity to water has been exploited at every conceivable occasion. With structural elements and fixtures like the staircase and kitchen finished in dark colours and floors, ceilings, and internal wall planes in white, the house is set up as a simple, unassuming frame to the wilderness beyond. 

kitchen and dining room with a view at california hills

Transparent materials are used throughout, including floor-to-ceiling windows, glass doors and balustrades, and open tread staircases, ensuring that the verdant cliffs, surrounding forest and running water are felt from every room in the house. 

Suspension House by Fougeron Architecture

The house is entered from the second floor via a walkway threaded through the forest, with an open plan living and dining space occupying the entire level. Decks at front and rear overlook the creek, which runs east-west beneath the house. 

living space with terrace looking out to california hills

A guest suite with its own private deck is located on the bottom-most floor, along with utility areas, while the primary bedroom suite is set within the new third floor. Up here there’s another bedroom and flexible space, with a new roof terrace opening off the largest bedroom. 

Suspension House by Fougeron Architecture

A separate guest house is located alongside the path to the main house, with black cladding to distinguish it, and a sleeping platform and galley kitchen. 

Guest House by Fougeron Architecture

Not many houses have a waterfall in their backyard - a certain Fallingwater by Frank Lloyd Wright springs to mind. Fougeron describes the project as a house that ‘balances the role of architecture - especially modernism - in nature with the role of the client to their home,’ and the end result certainly meets the challenge. 

The architect set up her studio in 1985 and has won multiple awards. Previous projects include the Fall House in Big Sur and a collaboration with OMA on The Avery tower in San Francisco. §

interior of house in colfornia hills overlooking creek
 
inside california hills house