Bohlin Cywinski Jackson designs a retreat in the landscape of Wyoming

Located on a sloping site on the western edge of the Gros Ventre Butte
Located on a sloping site on the western edge of the Gros Ventre Butte, the Jackson Residence has been designed by Seattle-based architecture practice Bohlin Cywinski Jackson, with interior design by WRJ Design.
(Image credit: William Abranowicz)

The Jackson Residence, designed by Seattle-based architects Bohlin Cywinski Jackson, is a spacious retreat for a couple whose retirement was an ideal moment for them to focus on their passion project – a piece of land that had lain dormant for years while life happened.

Their sloping plot, settled within the dramatic landscape of Jackson, Wyoming, had been waiting for the Jackson Residence to be built – a place for contemplation, family entertaining and a dramatic response to its location overlooking views of the Snake River Valley and the Teton Mountain Range.

Interactive tour of the Jackson Residence

(Image credit: press)

The design of the house is a journey that starts at the edge of the plot; a private road moves through a sagebrush meadow alongside a grove of delicate aspen trees, descending between concrete walls that frame the moving landscape and arrive at a plateau that marks the entry to the house.

A steel canopy extends from a crevasse in the concrete façade that parts into a front door. Step inside and an axial view extends before you into the heart of the home, between two vast concrete fireplaces and out the other side to the study – a room with glazed walls that cantilevers into the landscape like a diving board into nature.

Jackson residence

The entrance to the Jackson Residence.

(Image credit: Edward A. Riddell)

This upper level of the house is defined by a series of linear bars, wood-lined boxes and glazed ‘pavilions’ that are used as devices to segment space and frame the exterior landscape, creating intimate zoning for the couple.

The lower level – reached by a floating staircase – offers a different pace, opening up communal spaces for family time and a covered terrace for entertaining that extends into the landscape.

The two level 9000-sq-ft house follows the shape of the land

The two level 9000-sq-ft house follows the shape of the land, and also has an 870-sq-ft guest house and a 860-sq-ft garage.

(Image credit: Edward A. Riddell)

The sagebrush meadow and a grove of aspen trees

The approach to the house which runs alongside the sagebrush meadow and a grove of aspen trees.

(Image credit: Nic Lehoux)

The entrance to the house

The entrance to the house, covered by a steel canopy.

(Image credit: Nic Lehoux )

The centre of the home

The axial view through the centre of the home.

(Image credit: Edward A. Riddell)

The living space with a glass ’pavilion

The living space, which is enclosed with a glass ’pavilion’, with interiors designed by WRJ Design.

(Image credit: William Abranowicz)

Floor to ceiling glazing wraps around the living spaces

Floor to ceiling glazing wraps around the living spaces and overlooks the landscape.

(Image credit: Nic Lehoux)

The house cantilevers into the landscape

The house cantilevers into the landscape, bringing the inhabitants closer to the natural environment.

(Image credit: Nic Lehoux)

Interior spaces

The interior spaces designed by WRJ Design are warm and welcoming.

(Image credit: William Abranowicz)

Architectural framing devices feature across the home

Architectural framing devices feature across the home, creating the ’drama’ that the client desired.

(Image credit: Nic Lehoux)

The sleek kitchen features

The sleek kitchen features a window at the end that overlooks the landscape.

(Image credit: William Abranowicz )

The landscape surrounding the Jackson Residence

The landscape surrounding the Jackson Residence.

(Image credit: Nic Lehoux)

The bedroom overlooks green planting

The bedroom overlooks green planting surrounding the house.

(Image credit: Nic Lehoux)

The house through planting and framed view

Nature encroaches into the house through planting and framed views

(Image credit: Nic Lehoux)

A image of bathtub

The free-standing tub in the bathroom.

(Image credit: Nic Lehoux)

Jackson Residence at dusk

The Jackson Residence at dusk.

(Image credit: William Abranowicz)

INFORMATION
For more information, visit the Bohlin Cywinski Jackson website (opens in new tab)