Casa Azul may be the latest in a long line of residential masterpieces by Marcio Kogan and his partners at Studio MK27, but it is unique among its distinguished cohort for its site, a rare parcel within the protected Atlantic Forest that has shaped this project in every way. Located in Guarujá, Brazil, in the state of São Paulo, with the stunning Iporanga Beach and Atlantic Ocean a mere 500m away, Casa Azul is a study in sustainable architecture and development and contemporary Brazilian architecture.

Understandably, the local municipality was strict about its construction. It took nearly two years to secure the required environmental agency approvals, which mandated a 2m-wide protective bubble beyond the footprint of the home to shield the forest from building activity. Officials were on site daily to inspect the impact of the project on the surrounding flora, but Kogan, Diana Radomysler (he co-heads the studio with her, Renata Furlanetto, Suzana Glogowski and Mariana Simas) and their co-designer Samanta Cafardo were more than happy to comply with strict environmental oversight, and to go even further. 

Exterior of Marcio Kogan’s Casa Azul in Brazil
The ground floor deck features a swimming pool and plenty of shade 

‘Our goal was to truly integrate the house into the surrounding forest,’ says Cafardo. ‘When you look at this amazing place, it’s impossible to not want to protect it.’ The team was successful in their efforts, completely preserving the existing landscape throughout the process, and ultimately aiming to qualify for the highest building credential certification from Brazil’s Green Building Council (GBC Brasil). They have now applied for it and expect the results later this year. In the same spirit, the wood used to make the handful of furniture pieces that were custom designed by the team was sourced from responsibly-managed forests and certified by Brazil’s Forest Stewardship Council.

Casa Azul’s relatively small building footprint of 350 sq m forced Studio MK27 to rethink its long-held beliefs about residential scale. The practice’s projects are typically long, low-slung structures that sit in elegant humility on the landscape, always deferring to nature. Here, that deference and the aforementioned environmental restrictions meant going slightly more vertical, which has been done with spectacular results. While the house is taller than typical Studio MK27 projects, it has an incredibly light visual presence, its almost transparent structure living in harmony with nature from the bottom up. The ground floor is a wooden deck in an enchantingly amorphous shape, entirely open to the surrounding forest, with landscaping done by Rodrigo Oliveira. It pays homage to the work of legendary Brazilian landscape architect Roberto Burle Marx and offers an intentional contrast with the rectangular concrete boxes above. While the form of the decking is reminiscent of Marx’s works, it was driven as much by a dedication to preserving every single existing tree on the parcel – an amenity valued even more than having a larger swimming pool. 

Concrete interior at Marcio Kogan’s Casa Azul
The first-level concrete box frames views of the surrounding foliage and functions as a verandah when the glass panels are open

The two stacked volumes above make up the house’s living spaces. Both are cantilevered off an entry core and offset from each other, creating a dramatic 15m span that makes the house appear to float above the rainforest floor. The first level has a telescoping glass-panel system on both sides of the building, giving the house its transparent look and feel, as well as energy-saving cross-ventilation. The concrete box – itself creating an open, loft-style floor plan that includes the kitchen and living spaces – frames views of the crowns that top the surrounding trees and functions as a large verandah when the windows are fully open. The house sits so close to the treetops that Kogan jokes: ‘Our clients can’t leave their bananas on the kitchen counter.’ 

The second level houses four bedrooms, each looking out over the rainforest’s canopy. This floor stands out for its elegant wooden screens, mounted in front of glass panels. The screens are a functional and cultural nod to the traditional light-diffusing muxarabi screens that were originally brought to southern Portugal by the invading Moors in the eighth century and which would eventually become part of the Portuguese aesthetic that was exported to Brazil and other parts of the lusophone world in the centuries that followed. 

aerial of marcio kogan’s casa azul
The house is nestled at the edge of the Atlantic Forest, a mere 500m away from the stunning Iporanga Beach

Studio MK27 originally planned to paint these screens in their traditional light blue, the same colour that accents most of the historic Portuguese colonial structures across Brazil, hence the name Casa Azul. However, the team eventually opted for a natural wood finish on the screens to further blend the house with the forest, rather than draw a contrast. Despite the change, the ‘Blue House’ moniker was retained.

The original idea for the screens is a hint at what sets Studio MK27 apart. The studio has advanced the legacy of Brazilian architecture over the last 20 years with a body of work that embraces the modern gestalt, while taking historical cues from the Portuguese colonial era and prior Indigenous cultures that shaped contemporary Brazil. Casa Azul perfectly exemplifies the studio’s trademark style – a clean, disciplined modernism that boasts a rich palette of natural materials, a focus on craftsmanship, and an inherent reverence for both the past and nature. §

perforated screens allow breeze inside casa azul in brazil
In one of the four bedrooms, a latticed panel nods to traditional Moorish muxarabi screens