Kengo Kuma’s cast-stone clad V&A Dundee scoops Best New Public Building. View the entire Judges’ Awards winners here.

V&A Dundee, UK, by Kengo Kuma and Associates

The highly sculptural V&A Dundee is Japanese architect Kengo Kuma’s first UK building – and Scotland’s first dedicated design museum. The ragged cliffs of north eastern Scotland inspired the composition’s distinct shape, clad in some 2,500 sheets of layered horizontal cast stone panelling. Yet the concrete structure appears light, bearing an abstracted resemblance to the prow of a moored ship. Kuma wanted this building to welcome visitors with a strong design gesture. Located on the city’s waterfront, overlooking the River Tay, the new, three-storey high museum also includes a café, restaurant and learning facilities.

Key features: Resembling a moored ship, Scotland’s first design museum is clad in concrete and cast-stone panels
Architects’ previous work: LVMH HQ, Osaka; The Opposite House, Beijing; Yunfeng Spa Resort, Tengchong

See more of V&A Dundee here

BEST NEW PUBLIC BUILDING SHORTLIST

Qatar National Library, Qatar, by OMA

Qatar National Library

Photography: Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

This 42,000 sq m project in Qatar encompasses the National Library, the Public Library, the University Library, and the Heritage Collection (a selection of valuable historical texts and manuscripts related to Arab-Islamic civilisation). Natural light floods the open-plan space, which features diamond-shaped glazed façades, while inside, a central triangular courtyard is defined by three large aisles flanked by shelving, serving as socialising, resting and reading areas, and offering views across the library and out. At the heart of the building, echoing the appearance of an archaeological excavation 6m below floor level, sits the Heritage Collection, symbolically placed at the complex’s very core.

Key features: A diamond-shaped, glazed building with an open-plan interior that includes a historical documents section in travertine.
Architects previous work: Blox, Copenhagen; Fondazione Prada, Milan; Lafayette Anticipations, Paris

See more of Qatar National Library here

Apple Park Visitor Center, US, by Foster + Partners

Apple Park Visitor Center, US, by Foster + Partners

Photography: Nigel Young/Foster + Partners

The Apple Park Visitor Center is the corporate HQ’s public gateway, offering an unmatched panoramic view of Apple Park from its expansive roof terrace, where visitors can relax beneath the shade of an awning made from thin, curved carbon-fibre fins. The architecture simulates the seamless experience of an Apple product – the transparent envelope of the building sits below a floating carbon-fibre roof, which cantilevers over outdoor seating areas on either side. Its softly lit timber soffit gives the interior an inviting warmth, while the full-height glazing minimises the building’s volume. Exclusive Apple merchandise is available to pilgrims and there is a café for resting and revering the verdant Californian landscape.

Key features: A seamless structure with full-height glazing and a carbon-fibre roof, as well as a large terrace with panoramic views
Architects’ previous work: Bloomberg HQ, London; Bund Finance Centre, Shanghai; The Murray, Hong Kong; Masdar Institute, Abu Dhabi

See more of the Apple Park Visitor Center here

Guardian Art Center, China, by Buro Ole Scheeren

Guardian Art Center by Buro Ole Scheeran

Photography: Iwan Baan

Located at the edge of Beijing’s Forbidden City, the Guardian Art Center is a new cultural anchor for the area. Constructed in a series of interlocking volumes, in grey stone, glass bricks and steel, the structure houses exhibition and event spaces, offices, auction halls, art storage and a boutique hotel. Circular openings embedded into the façade were inspired by an abstraction of a painting by the 14th-century artist Huang Gongwang, while the brick pattern of the upper volume references the Chinese hutongs (alleyways lined with courtyard housing). Scheeren’s playful stacked boxes use glass bricks that appear smooth and solid from the exterior, yet are transparent from within, tempering tradition with modernity.

Key features: A layered structure of interlocking volumes, the centre’s transparency and lightness is ensured with the use of glass bricks and circular openings
Architects’ previous work: Duo, Singapore; MahaNakhon, Bangkok; The Interlace, Singapore

See more of the Guardian Art Center here

National Kaohsiung Center for the Arts, Taiwan, by Mecanoo

National Kaohsiung Center for the Arts, Taiwan, by Mecanoo

Photography: Iwan Baan

The surrounding canopies of mature Banyan trees largely inspired the undulating centre’s volume, and its long, low form includes the Banyan Plaza, a generous, sheltered public space, where people are free to wander, day and night. The 141,000 sq m complex is home to a number of performance venues, including a 2,000-seat concert hall, a 2,260-seat opera house and an open-air theatre, built into the roof at the point where it reaches towards the ground. They all connect via a series of foyers on the roof and an underground service floor, and feature acoustics by Xu-Acoustique.

Key features: A long, low undulating steel structure housing a number of theatres located in the five cores or ‘legs’ of the building where the structure meets the ground
Architects’ previous work: Library of Birmingham, Birmingham; City Hall and Train Station, Delft; Palace of Justice, Cordoba

See more of the National Kaohsiung Center for the Arts here