Simone de Gale’s Indian villa blends local and global

London-based architect Simone de Gale with Arshak Architects complete The Manjeri Residence, a contemporary Indian villa steeped in local references in the lush Kerala region

The Manjeri Residence hero exterior at night engulfed in foliage
(Image credit: Nathan)

London-based architect Simone de Gale with Indian practice Arshak Architects have just released The Manjeri Residence, their collaboration on the design of a contemporary home in India's green Kerala region. Fusing the values and characteristics of an Indian villa with the cosmopolitan feel of a contemporary London home, this project is both elegant and site-specific, modern but also rooted in the needs of its inhabitants. 

The residence, a commission by a local family, is a ‘modern interpretation of a traditional Indian home', explain the architects. Located on a lush, leafy site full of tropical planting and mature trees, the home feels engulfed in nature and architectural gardens. Inside, double-height spaces and a flowing sequence of living areas on the ground level – including a verandah, a dining area, a kitchen, an office area, family living space, guest rooms, bedrooms, and formal spaces– reflect this sense of organic openness that can be found outside and translate it into domestic space

hero shot of the central circulation space with jaali screens at The Manjeri Residence in India

(Image credit: Nathan)

‘The design of the home ensures striking views and enjoyment of nature throughout. The addition of two terraces on the first floor allows one to bask in sunlight and fresh air at any time, while looking down onto the main front yard,' explains the design team. 

A double-height ceiling and atrium at the heart of the home accomodates the central circulation space but also acts as an architectural feature, adding drama to the everyday. There, jaali screens (traditional, perforated brick wall structures) allow for the air and light to circulate and a puja space (a space for worship that is a signficant feature in Indian houses, say the architects) sits underneath a skylight. 

Clean volumes and surfaces elsewhere keep things sharp and flexible, allowing the nature around this Indian villa to take centre stage. ‘This home fully integrates with its natural surroundings, creating an oasis in the middle of Manjeri,' say its creators.

The Manjeri Residence's main staircase with triple height and jaali walls

(Image credit: Nathan)

double height seating area at The Manjeri Residence

(Image credit: Nathan)

Elegant bedroom at The Manjeri Residence in India

(Image credit: Nathan)

main circulation space becomes a feature at The Manjeri Residence

(Image credit: Nathan)

open, flowing living areas at The Manjeri Residence

(Image credit: Nathan)

INFORMATION

simonedegale.com (opens in new tab)

Arshak Architects (opens in new tab)

Ellie Stathaki is the Architecture Editor at Wallpaper*. She trained as an architect at the Aristotle University of Thessaloniki in Greece and studied architectural history at the Bartlett in London. Now an established journalist, she has been a member of the Wallpaper* team since 2006, visiting buildings across the globe and interviewing leading architects such as Tadao Ando and Rem Koolhaas. Ellie has also taken part in judging panels, moderated events, curated shows and contributed in books, such as The Contemporary House (Thames & Hudson, 2018) and Glenn Sestig Architecture Diary (2020).

With contributions from