Gensler designs a co-working space for the Stephen Lawrence Centre to empower young people and start-ups

Gensler designs a co-working space for the Stephen Lawrence Centre to empower young people and start-ups

The Stephen Lawrence Charitable Trust has launched a co-working space for start-ups and small businesses working within the built environment in London. Designed by Gensler, the open-plan space is a mindful spot filled with colour and green plants that will inspire and empower its users.

Designated for networking, development and collaboration among emerging architects, designers and creatives, ‘Your Space’ will bring desk and event spaces to members who can choose between flexible or long-term memberships. Users can work across a variety of areas including the members’ studio, the residence space, meeting rooms and an event facility with a roof terrace.

The motivational setting, filled with natural daylight and colour, is designed to fuel collaboration and connectivity. This positive atmosphere manifests the emotional and physical healing process that the Trust has promoted since it was founded 20 years ago after the tragic death of Stephen Lawrence in London in 1993.

Stephen Lawrence centre work space designed by Gensler

An informal seating area with a metal-framed inspiration board

The centre focuses on the Trust’s work supporting young people from disadvantaged backgrounds aged 13-30. In 2017 alone, the SLCT supported over 2,000 young people through training, mentoring, bursaries and other activities.

The global architecture, design and planning firm, Gensler, donated time and expertise alongside fit-out contractor BW Workplace Experts and branding agency LBA to reimagine space within the existing centre that opened its doors in 2007.

The team reconfigured three floors of the centre, opening space up and evolving its purpose while maintaining the spirit of its aims. Solid walls were replaced with glazed partitions and an upbeat glowing orange colour was painted across the floors, walls and ceilings of the centre, which connects the different spaces together. §

See more creative co-working spaces here