LA carpark transformed into temporary shelter to house transient and homeless people

LA carpark transformed into temporary shelter to house transient and homeless people

This new temporary shelter concept aims to support Los Angeles’ transient and homeless population as a response to the city’s ongoing pandemic and housing crisis

With unemployment reaching unprecedented highs in the United States these past few months, it comes as no surprise that the need to provide housing and shelter for the country’s transient and homeless populations is more urgent than ever.

Earlier this month in Los Angeles, a new community housing project, named the Aetna Street Bridge Home, was unveiled as a pioneering model to help tackle the homelessness crisis in the city. Designed by Lehrer Architects and located in an underused parking lot in the city’s Van Nuys’ neighbourhood, the eye-catching complex is one of the centerpieces of the city’s emergency response. It is set to provide safe and inviting shelter in local communities until they are connected with a permanent home.

Designed in three weeks and built in just four months, Aetna Street Bridge Home occupies a quarter-acre site. It provides 70 beds within its structures, which are made from trailers. Lehrer Architects, one of the city’s 20 pre-approved architecture firms, won the Van Nuys project after competing in a request for a proposal. They also created the design under accelerated and streamlined budgetary conditions.

‘The City Department of Bureau of Engineering set the requirements for this project, part of a 15 shelter, city-wide ‘A Bridge Home’ program. We decided to pursue it as it is closely aligned with our mission of doing our share to house the homeless,’ recalls the firm’s partner and project lead Nerin Kadribegovic. ‘We are already working on hundreds of units of permanent housing, which take a couple of years to design and build, so a ‘bridge home’, or a temporary shelter, was a great way for us to engage and provide immediate relief to the crisis.’

At the Aetna Street Bridge Home, modular, prefabricated units have been shaped into accommodation. This includes shared dining and gathering spaces, a pet play area, showers and restrooms, laundry and a secure storage area. Lehrer Architects deployed a bounty of colourful, graphic details to create a sense of character and bring a unique design and aesthetic sensibility to the spaces – a speedy and effective strategy given the budget, temporary nature and time constraints of the project.

Set back from the sidewalk by a bright green stripe that continues up the sides of the buildings, the complex incorporates existing trees to bring a sense of reprieve. It also adds generous amounts of shade and soft-scaping to counter the angularity of the program’s pre-mandated use of hard surfaces.

In the dining area, a large, bright yellow canopy equipped with lighting and space heaters provides a space that can be used by all throughout the day. Solar reflective paving helps to cool the campus’ microclimate, while the construction of a raised deck between the structures transforms interstitial spaces into venues for interaction and support.

‘With little maneuvering room, we worked the pre-determined components into a composition of fields of colour, existing trees, and trailers, re-imagined as abstract elements,’ Kadribegovic says. ‘The trailers are like any other found at construction sites throughout the country. We removed all unnecessary details, either through paint or actual removal, hence their unorthodox appearance. As a design strategy, when forced to use ordinary objects, we place them in a field of similar colour to get extraordinary results.’

The firm’s graphic treatments are especially effective in the residents’ storage area, where the city designates standardised blue recycling bins that can be locked to be used to keep personal belongings safe. ‘We responded to this by painting the ground of the storage area blue, resulting in a fun and uplifting feeling for this utilitarian space,’ Kadribegovic shares.

Lehrer Architects also responded creatively to the mandated use of chain link fencing by adding graphic patterns onto them. ‘Using available vinyl privacy strips, we played with light, shadow, and background colour to create artful patterns to offset the industrial nature of the product,’ he says. ‘Naturally, we strive to infuse all of our projects with a sense of dignity and uplifting feeling that touches one’s soul.’ §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.