The Kitchen at de Bijenkorf — Utrecht, Netherlands

Interior of The Kitchen
(Image credit: TBC)

These days, it’s almost de rigueur for any self-respecting departmental store to feature a vast restaurant slash gourmet boutique on its top floor. Which probably explains why when Dutch architects Rijnboutt were tapped to create the masterplan for the De Bijenkorf Utrecht department store in Utrecht’s old town centre, the brief included a brand new top floor.

The interior architecture firm i29 took its cues for the design and layout of the 850 sq m light-filled space from the De Bijenkorf name, which translates into ‘beehive’. The apiary mood is manifested in a very effective pattern of hexagonal white floor and wall tiles, interspersed with clusters of black tiles to create the subliminal effect of bees swarming over the surfaces.

The challenge, says i29 ‘was to create an environment that was made for heavy use whilst keeping the quality in sharp details and natural materials’ like oak, ceramics and glass. To that end, the self-service set-up – take your pick from a central open kitchen offering a range of Italian, Asian, fresh salad and grill – funnels guests towards a variety of open-planned and intimate seating zones that are sectioned off by coloured glass partitions and cabinetry, green walls, and low backed sofas. 

Green couches, green bar display backing, wooden tables and chairs

(Image credit: TBC)

Restaurant partitioned by large green wall of plants

(Image credit: TBC)

Green wall with counter and benches cut into the centre

(Image credit: TBC)

ADDRESS

De Bijenkorf Utrecht
St Jacobsstraat 1A

VIEW GOOGLE MAPS (opens in new tab)

Daven Wu is the Singapore Editor at Wallpaper*. A former corporate lawyer, he has been covering Singapore and the neighbouring South-East Asian region since 1999, writing extensively about architecture, design, and travel for both the magazine and website. He is also the City Editor for the Phaidon Wallpaper* City Guide to Singapore.