Studio Rick Joy combines tradition with lightness in New England

Studio Rick Joy combines tradition with lightness in New England

The tonier parts of the American East Coast, grand houses and estates set in lush green or on rugged coastline, is the stuff of literary legend. In one particularly quiet New England bay, a recently completed private residence by the Tuscon-based architecture firm Studio Rick Joy cuts a distinctive figure with its contemporary interpretation of the region’s architectural tradition.

Situated just 150ft back from a private beach and orientated around the view of the curving bay, the studio’s single-storey creation is a statuesque refuge with a solid, white granite exterior. A sloping, trapezoidal roof lends it a commanding geometry, while also nodding to the local saltbox typology that was designed to withstand rain, wind and snow. The house’s stoic volume is punctuated by a series of recessed windows of mixed proportions and depths, which seem almost carved out of the stone. On the house’s south-eastern side, a screened-in porch, with retractable windows on two fronts, brings the stonemasonry indoors, creating a dynamic yet shielded bridge between the building and nature.

The house’s match of apparent simplicity with high ambition continues inside, as the interior converges on a large fireplace and towering 25ft chimney, made from the same white granite used outside. Two pyramid-shaped roof lanterns, lined in reflective copper and glass, flank the chimney at its pinnacle, creating light-filled airy volumes below. The living room is situated on one side of the fireplace, while the dining area and kitchen sit on the other, with door-height windows making the most of the ocean view. Long planks of Douglas fir form the flooring throughout, while grand matching timbers frame the ceiling above.

Interior of Rick Joy’s Bayhouse
A white granite chimney divides the lofty main living space, flooded with light thanks to two giant roof lanterns lined with reflective copper. Hurricane-resistant windows look out across the bay, while the Douglas fir-lined ceiling is hung with a row of Lucifer spotlights. Photography: Jeff Goldberg/Esto

‘We try to create work that relates to the local building culture. There are a lot of big roofs in different shapes here. The design started from wanting that height,’ says studio founder Rick Joy. ‘The house is an efficient, simple rectangle that hugs the landscape and is all on one level, to be practical. The intention was for it to blend with the traditional houses in the area. We followed the horizontal striping of neighbouring houses, but we decided to do it in granite.’

In comparison to the grandeur and openness of the living spaces, the more private part of the house – to the north-east, with three bedrooms, bathrooms and a gym – is a sheltered retreat. The rooms are laid out in a pinwheel configuration, and each is linked by a corridor that leads to a central gallery area – a consciously transitional space – where some of the clients’ photography and art collection is displayed, to be admired as residents and guests pass through.

‘I strive for an heirloom quality, so a house will be there in 200 years and still be loved’

The Bayhouse continues and refines the approach Joy has taken in past projects, such as the three-piece Desert Nomad House in Tucson, Arizona; the striated profile of the Amangiri resort in Canyon Point, Utah; and the gabled volumes of Woodstock Farm, Vermont. After several years of working away from the public eye, Joy recently celebrated the completion of the Princeton Transit Hall and Market in New Jersey, as well as the launch of Studio Joy Works (Princeton Architectural Press), a new monograph marking the 25th anniversary of his firm.

Born and raised in Maine and based full-time in Tucson, Joy’s knack for carving out monolithic structures that sit eloquently alongside stunning natural landscapes has little competition. ‘I don’t like to pretend that something is built by nature, like beavers made it or something. I like to assert the human quality of buildings,’ says Joy, who had to convince a historic preservation board when finalising the Bayhouse’s design. ‘To falsify a historic building really degrades the importance of the real ones. We live in our time and we should build in our time.’

Studio Rick Joy Bayhouse kitchen and dining room
The kitchen and dining room, with 28ft ceilings, Douglas fir floors, Frank Gehry dining chairs, Flos pendant lights and a custom kitchen island by Studio Rick Joy. Photography: Jeff Goldberg/Esto

Despite the clarity of materials and the seemingly minimalist approach, Joy, together with design lead Matt Luck and designer Natalia Hayes, has filled the house with intentional flourishes. The perfectly stripped back stonemasonry possesses idiosyncratic gestures, such as gentle dips in the windowsills, and a series of precisely hewn granite steps that descend from one inset window. The slate shingled roof follows a computer-generated mathematical design to create its seemingly random formation.

Yet the house displays a deep-rooted functionality, too. The clients, a couple in their retirement years, can park beneath an integral cedar-lined car port adjacent to the gravel driveway, designed so that they will only ever need to drive forwards. A long bronze ballet barre provides additional support for them to walk to the front door, if needed. The door itself is extra-wide, allowing a wheelchair to manoeuvre its way easily. Such sensitivity also informs proportions within the house, from the generous entry foyer to the wide corridors and the doorways, while never breaking with the house’s overall aesthetic.

‘It’s really important to give far more than the brief says,’ reflects Joy. ‘This house has the intentional quality of being good to the clients, being for them. I dreamt about them living in the house. I strive for an heirloom quality, no matter what the budget is, so that a house will be there in 200 years, and it will still be loved.’ §

As originally featured in the January 2019 issue of Wallpaper* (W*238)
 

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.