Contemporary Chandigarh house balances minimalism and warmth

Contemporary Chandigarh house balances minimalism and warmth

Residence 145 by Charged Voids is a new contemporary Chandigarh house 

The north Indian city of Chandigarh is perhaps best known for its abudnance in iconic modernist architecture, by Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Jane Drew and Edward Maxwell Fry. Of course, contemporary Indian architecture thrives there too. Residence 145 by design studio Charged Voids is a case in point. This is a Chandigarh house designed to juggle openness and privacy, warmth and minimalist architecture, as well as ensuring it provides ample space to house three generations of the owners’ family. 

The architecture team worked with a composition of opaque surfaces and voids to find the right balance between creating a flowing, modern home that features plenty of natural light and views, and maintaining the residents’ privacy. Given the project’s multi-generational aspect, Charged Voids crafted a plan that ticks all boxes. ‘The layout of the house is centred on the idea of connected living. A strong connection with the outdoors is established through internal courtyards, with the interior spaces framing sunny views of the landscape,’ the designers explain. 

internal courtyard at Residence 145 by Charged Voids

The Chandigarh house’s distinctive, and unmistakably contemporary facade is made of monolithic volumes in natural stone and white plaster. Behind these, the home is cleverly divided into distinct public and private zones, while a central open air courtyard unites everything. An open-plan, double-height living-and-dining hall is central to the former, wrapped around the central courtyard. A staircase leads to bedrooms and a kitchen on the first floor, and further accomodation as well as a roof terrace and bar for al fresco entertaining at the top level. 

The interiors are kept clean and minimalist, drawing on the region’s light and the quality of the natural materials used. ‘The material palette is reserved to the bare minimum, with the same stone that is used for exterior finishes extending to the interior walls and flooring. The beige and white tones are accompanied by the warm colours of the millwork and furniture,’ the team says. §

Wallpaper* Newsletter

Wallpaper* is supported by its audience. When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Learn more.

© Future Publishing Limited Quay House, The Ambury, Bath BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.