Ab Rogers unveils the latest Maggie’s Centre at the Royal Marsden hospital in Sutton

Ab Rogers' Maggie's Centre at the Royal Marsden in Sutton, South England, is a human-centric, peaceful environment for the well known cancer support charity

Maggie centre exterior
The project is made up of four rounded volumes of varying heights, clustered together.
(Image credit: John Short)

There’s something distinctly soothing about the gentle curves and calculated colour pops at the latest project by Ab Rogers Design; unsurprisingly perhaps, given that the commission was for a Maggie’s Centre, the newest in the series of famous design-driven cancer support centres across the country that have a particularly human-centric approach at their heart. 

Set up by the late Charles Jencks and Maggie Keswick Jencks, Maggie’s (as they are often simply and affectionately referred to) features over 20 structures in its arsenal, created by some of the world’s leading names in architecture, including OMA, Steven Holl and Zaha Hadid. Rogers’ has just been launched, set on the site of the Royal Marsden hospital in Sutton, a facility known for its advanced cancer research and treatment.

Walking up from the street, there’s little that separates the new building from the public realm – no walls or fencing – just a flowing landscaping plan by renowned Dutch garden designer Piet Oudolf, which, come spring, will turn into a lush garden, bringing nature right up to the street (the site used to host a car park behind a tall wall). 

Maggie centre central area with sitting and dining spot

(Image credit: John Short)

The structure itself would be fairly low key too – a composition of four low volumes, organised in a half-moon shape – were it not for the eye-catching red of its cladding. This was made of ceramic tiles painstakingly planned to follow the roof’s curves through soft variations in their profile, and made in Italy (by the same manufacturer that provides the cladding for Herzog and de Meuron’s M+ Museum in Hong Kong, no less). Upon closer inspection each volume features a slightly different shade of red, creating a pleasant play on shadow and perspective - and softening the effect of the coloured surfaces.

Rogers, whose signature use of colour often involves bright primaries and every shade in-between, did not shy away from bringing some vibrancy into this scheme too, although this is not colour for colour's sake. ‘There was a clear brief, but then also there was a continuous conversation through which the design evolved and everything was created around the movement and function within,’ explains Rogers. So there are darker, more soothing colours in some of the therapy rooms, but brighter colours in communal areas, while a distinctly red staircase clearly highlights the circulation flow and brings everything together.  

RELATED STORY

Maggie’s Centre Oldham

(Image credit: Alex de Rijke)

There is a naturally lit, double height central area, as Maggie’s Centres often have, with sitting, kitchen and dinning spots. This open plan space leads to all other areas in the building – the therapy rooms, a large multifunctional space often used for yoga practice, toilets (one of which features a playful Barragan-referencing round skylight, Rogers says), and the main staircase that takes visitors up to the offices, further therapy rooms and a vividly yellow accented library. A shed in the garden, in darker and more neutral colours, developed into a multi-functional ‘garden room' during the design process, offering further flexible space for Maggie's users.

‘Everything was designed around the user experience and what they need,' says Rogers. ‘It is about Maggie's main principles of human-centric care and overall ethos'. To underline this, large openings to every direction bring plenty of light in and make the indoors feel transparent and airy. Clear views across levels ensure the space feels open, welcoming and non-hierarchical, while acoustics were carefully calculated to allow for subtle privacy but not absolute, harsh seclusion. At the same time, the soft curves everywhere, from walls to windows and even the bespoke wooden door handles and cutlery (Rogers worked on every little detail, down to picking furniture and kitchen accessories) make for a gentle, cocooning environment; a perfectly customised shelter.

Maggie centre entrance view with large windows and red clad roof

(Image credit: John Short)

Maggie centre with red cladding on roof reaching ground

(Image credit: John Short)

Maggie centre red counter and yellow alcove seating

(Image credit: John Short)

Maggie centre lounge with maroon walls and pink seating

(Image credit: John Short)

Maggie centre lounge with grey sofa, cream rug and yellow fireplace

(Image credit: John Short)

Maggie centre foyer with pink staircase wall

(Image credit: John Short)

Maggie centre kitchen and dining area

(Image credit: John Short)

INFORMATION

abrogers.com (opens in new tab)

Ellie Stathaki is the Architecture Editor at Wallpaper*. She trained as an architect at the Aristotle University of Thessaloniki in Greece and studied architectural history at the Bartlett in London. Now an established journalist, she has been a member of the Wallpaper* team since 2006, visiting buildings across the globe and interviewing leading architects such as Tadao Ando and Rem Koolhaas. Ellie has also taken part in judging panels, moderated events, curated shows and contributed in books, such as The Contemporary House (Thames & Hudson, 2018) and Glenn Sestig Architecture Diary (2020).