Inside Cumbria’s architectural answer to cottagecore

Inside Cumbria’s architectural answer to cottagecore

London-based architect Tim Norman-Prahm adds a modern touch to a rural Cumbrian longhouse; Little house in the Quarry is a cottage renovation that looks to both past and future

A Cumbrian cottage – traditionally used by quarry workers in the area – has received a significant remodel by London-based architect Tim Norman-Prahm. The home, perched on the edge of a quarry in the foot hills of the Pennines, has been given modern finesse, future-proofing and extra volume through a refined, contemporary interior and a new gable extension. At the same time the cottage renovation, sat within a designated Area of Natural Beauty, feels at home in and architecturally sustainable and respectful to its rural context. 

Set by the entrance, the gable extension acts as a gate house for the property. Inside, following the original structure’s form, the architect worked with two main axes – one orientated towards views of the garden, and the other focusing on internal circulation, running the whole length of the relatively slim and long footprint and linking various parts of the home. 

Little house in the quarry, study

Bespoke joinery and internal wooden architecture define the new interior and visually unite the different spaces. This not only enhances the living experience and sense of space, but also ensures to frame the striking views out towards the natural setting. The joinery is mostly made using Birch Plywood, which, left to its natural, light colour, gives an air of lightness to the interior. 

These moments ‘can achieve intimacy and focus while still allowing one to feel expanded and connected to the rest of the house,’ explains Norman-Prahm. Meanwhile, ‘two former barge polls are spliced together to make newel post to the stair niche, salvaged English Elm form the treads, solid oak is used for the book case ladder rungs up to the loft, an old spade handle forms the top grab bar, a red hardwood desk top is inlaid into the study table.’

Upgrading the house in design terms, meant updating its sustainability credentials too. Now, for example, the house, which has been playfully named Little House in the Quarry, features a low temperature air source heat pump that supplies the heating and hot water, boosting energy efficiency in this cottage renovation, and countryside family home. §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.