Hipped House extension is focused on space, light, and materials

Oliver Leech Architects’ Hipped House, a redesign and extension of an Epsom house in the UK, draws on light, space and natural materials

Oliver Leech Architects house extension rear view
(Image credit: Stale Eriksen)

Oliver Leech Architects has created a substantial overhaul of an inter-war house in Epsom, Surrey, transforming one of the UK’s most widespread housing typologies into a contemporary space that’s rich in detail and craft. The south London-based studio managed to negotiate strict planning conditions in order to successfully add a new rear extension, as well as integrate an existing garage into the main ground floor living space of this new project – Hipped House.

Hipped House extension and redesign in Surrey

Kitchen area in Oliver Leech Architects' Epsom house extension

The new kitchen opens up to the garden, with a polished concrete floor throughout

(Image credit: Stale Eriksen)

Upstairs, the house contains a master bedroom and bathroom suite overlooking the rear garden. Here, you’ll find high, vaulted ceilings and seamlessly integrated storage. A new oak floor is paired with a highly crafted oak staircase, which maximises the sense of space on the ground floor.

Outside, Siberian larch cladding at ground-floor level is paired with dark grey Danish clay tiles on the upper floor, setting the structure apart from the conventional.

Bedroom in Oliver Leech Architects' Epsom house extension

The generous ceiling in the new master bedroom, along with bespoke cabinetry

(Image credit: Stale Eriksen)

Although the restrictions stated that only existing materials could be used on the new volumes, the choice of timber, tiles, and render was carefully considered to make a strong, contemporary statement that stands out from its neighbours.

The tiles, from Danish manufacturer Petersen, were handcrafted, and carefully hung to conceal a hidden gutter. The big dormer window overlooking the garden in the master bedroom has a chamfered timber panelled reveal, creating a decisively different rear façade that combines geometric rigour with natural materials.

Kitchen in Oliver Leech Architects' Epsom house extension

The kitchen features porcelain and wooden work surfaces, with a clear glass support on the island unit

(Image credit: Stale Eriksen)

The new kitchen is expansive, with a dining area and a physical connection to the rear garden and a new outside space. These spaces are unified by polished concrete floors that extend out to the sunken courtyard.

A set of cast concrete plinths rises up to join this part of the garden with the rear lawn. The intersection of these two spaces is signalled by the poured concrete at floor level, with shuttering patterns made from the same timbers used for the cladding.

Steps leading to the garden at Oliver Leech Architects' Epsom house extension

The sculptural concrete steps leading up from the sunken rear courtyard

(Image credit: Stale Eriksen)

The new plan provides a substantial increase in floor area, transforming the flow of the house and creating an entrance sequence that steps down from the front hall to the kitchen, living space and garden beyond.

Sliding doors connect inside with outside in the summer, while floor-to-ceiling linen curtains create a gauzy privacy screen when needed. Internal sliding doors can be used to close off the dining room and create a more formal interior.

Dining room in Oliver Leech Architects' Epsom house extension

Hidden sliding doors allow the dining room to be screened off from the open-plan kitchen and living space

(Image credit: Stale Eriksen)

Throughout the home extension project, materials have been used sparingly and cohesively, creating solid blocks of texture that expand the perception of the space.

‘The choice of the external materials was our biggest design challenge,’ says Leech, who set up his studio in 2016. ‘We spoke to every tile company in England to find something bespoke. The Hipped House is one of the first projects in the UK to use Petersen’s lovely handmade tiles, which add to the sense of calm that exudes throughout the interiors.’

Internal courtyard in Oliver Leech Architects' Epsom house extension

A view through to the internal courtyard

(Image credit: Stale Eriksen)

The alignment of the house allowed the architects to create what they describe as “small moments of joy”, particularly in the downstairs internal courtyard, which contains a solitary acer tree, and also in the skylight in the new master bedroom, perfectly placed to catch the morning sun.

Master bedroom in Oliver Leech Architects' Epsom house extension

The master bedroom

(Image credit: Stale Eriksen)

New oak staircase in Oliver Leech Architects' Epsom house extension

The architects designed a new oak staircase for the project

(Image credit: Stale Eriksen)

INFORMATION

Oliverleech.com (opens in new tab)

Jonathan Bell has written for Wallpaper* magazine since 1999, covering everything from architecture and transport design to books, tech and graphic design. He is now the magazine’s Transport and Technology Editor. Jonathan has written and edited 15 books, including Concept Car Design, 21st Century House, and The New Modern House. He is also the host of Wallpaper’s first podcast.

With contributions from