Rajiv Saini’s Uttar Pradesh house celebrates family life

Rajiv Saini’s Uttar Pradesh house celebrates family life

Rajiv Saini’s Uttar Pradesh house in the village of Dhampur balances local bricks, nature and an industrial context to create a warm family home in India

In almost any business, a returning customer is a sign of things going well; so when one of Indian interior architect and designer Raijv Saini’s clients came back not for a second, or even a third, but for a fourth commission, it really leaves no doubt as to the success of his designs. This house in the small town of Dhampur, in the Indian state of Uttar Pradesh, is indeed the latest in a series of projects for the same family – following their primary residence in Delhi about a decade ago, and holiday homes in Goa, and the hills of Dehradun. The new property, like the others, is an entirely bespoke creation, designed to fit the circumstances and way of life of the clients – a pair of empty nesters who want to spend as much time as they can near their sugar factory.

‘The brief for the house was clear from the start – it ought to look like it belonged to the place on the factory premises, one among the many homes of the managers and workers employed at the factory,’ says Mumbai-based Saini. The site is within the factory’s campus, where one of the clients has been running a school for the last 15 years for the workers’ children. One of the reasons behind this project was for the clients to be locally based so they can be able to be more engaged with social work and the community there. 

Exterior of Rajiv Saini’s Dhampur House showcasing the brick structure and sheltered gardens

Working with brick blocks, the dominant method of construction locally, Saini and his team created a low, five-bedroom home, which was built by labourers from the local village, in bricks made at the local kiln. Concrete complements the construction where needed, while inside there is a pale grey, fine terrazzo floor, walls in grey stucco, and ceiling in timber. All bathrooms have Carrara marble cladding, and timber floors and furniture – making for a rich and tactile constellation of surfaces that also has a toughness to it, so that it feels at home in its setting, which blends nature and an industrial character. 

A large family room, with high ceilings that reach an impressive 7m tall, spills out onto a verranda and is at the heart of the home. Cleverly placed windows – including floor-to-ceiling and clerestory windows, as well as punctured openings – bring light into the other rooms and the corridor that forms the main circulation axis.

‘It’s a house the couple want to grow old in, with frequent visits from their daughters, who are currently spread across three continents,’ says Saini. ‘As they settle into their new home, we’re already talking about yet another holiday home for the family, located somewhere in the Himalayan peaks!’ §

Wallpaper* Newsletter

Wallpaper* is supported by its audience. When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Learn more.

© Future Publishing Limited Quay House, The Ambury, Bath BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.