‘From our first conversation with the client, we thought this would be a conventional weekend house,’ says architect Fernanda Canales of Casa Bruma, a remarkable retreat located just a couple of hours outside Mexico City. ‘However, when we visited the remote and rural site, it was hard to even work out the shape of the plot,’ she continues. ‘There were no markings and just so much vegetation.’

Canales, who collaborated on the project with architect Claudia Rodríguez, a former fellow student who now works with Taller de Operaciones Ambientales in Mexico City, realised they needed another strategy. ‘For a start, we couldn’t remove any existing trees, and it was hard to find a single space on the site longer than five metres,’ she recalls. ‘So we decided to develop the house as a series of small boxes or pavilions.’ The second conundrum was the climate. ‘It’s quite cold – almost freezing – in this part of the country in the early morning and late at night,’ she explains, ‘so every volume needed to make the most of morning and evening sunlight.’

The scene was set for an architectural puzzle. Tasked with creating the series of carefully orientated blocks, Canales and Rodríguez eventually settled on a very old-school approach. ‘We couldn’t do it on the computer. We tried with a simulation program, but it was useless because every tree had a different shape at different times of the year,’ Canales explains. ‘So we did it physically and set out the pavilions at full scale on the ground using bits of wood. Every time we went to the site we adapted the plan. Some views we only discovered when we were there – the angles were critical, as were the connections between each volume and the patios.’ The result is a residence comprising nine pavilions, all arranged around a central stone courtyard.

The main dining room, with ‘Swell’ pendants lights by Pablo, and an oak-clad ceiling designed to contrast with the concrete walls and grey basaltina stone floors. Photography: Rafael Camo

‘We have ended up with an exploded house,’ Canales concludes, ‘with views out to the landscape from within.’ Each structure was treated in exactly the same way; concrete specially mixed with a black pigment forms the external walls and minimal inward-looking fenestration. The overall effect is of stumbling across an abandoned village or a long-lost ruin in among the vegetation.

‘We wanted a natural feel,’ says Canales, ‘so that no one would know if the house had been there for one year or ten years.’ The effect was enhanced by the use of lowtech and readily available local materials; the remoteness of the site meant that everything had to be laboriously carried in and made with local builders. ‘You’ll never have to paint this house,’ the architect says of the zero-maintenance façades, while naturalistic planting is designed to emphasise the blurry distinction between site and landscape.

By creating a separate building for each function, the architects circumvented the need to change levels; the topography does all the work, with a few discreet external stone steps taking account of the slopes. The four structures at the west of the site are the lowest, with green roofs that allow them to blend in to the horizon. They include the garage, at the north-west corner, a utility room, a children’s sleeping block and the kitchen. The latter is linked by a glass walkway to the grand dining room, a two-storey pavilion with the family room above. A more formal sitting room is placed at the south-east point of the site, beneath a planted roof terrace up at canopy level.

The living room, with a leather sofa and butterfly chairs, and, in the corner, an ‘Amelia’ pendant lamp by David Pompa. Photography: Rafael Camo

The master bedroom suite is above the children’s bedroom, sitting alongside a further sleeping pavilion with another terrace above. Finally, the circle of structures is complete with a double guest room with a sleeping loft.

Privacy is key. The kitchen is the only pavilion with a window facing onto the internal patio, while the independent nature of each structure allows groups of guests to stay in the house without bumping into each other (except at breakfast).

The internal terrace is designed to catch the sun for outdoor dining (when it’s warm enough). ‘The life of the house is concentrated here,’ Canales says, ‘but when you’re inside you have a very different outlook. The courtyard is the only place you get a sense of all of the volumes together.’ Internal finishes include more dark stained concrete, together with stone, wood and traditional-style tiles in the kitchen. ‘The wood is a warm contrast to the exterior stone and concrete – it softens the space,’ Canales acknowledges. ‘Everything is designed to be simple and low maintenance.’

The Mexico City-based architect combines her practice with teaching, writing and curating, as well as collaborating with other local architects such as Rodríguez, and Saidee Springall and Jose Castillo of A|911. Canales’ written work includes biographies of the country’s most famous 20th-century architects, and she has also contributed to the Venice Biennale. Casa Bruma takes the typology of the private house to another level, artfully scattering its core components and creating a self-contained domestic world that begs further exploration.

As originally featured in the May 2018 issue of Wallpaper (W*230)