This new suburban villa in the northerly German town of Bielefeld is defined by its comprehensive use of natural stone, inside and out. Designed by Titus Bernhard Architects, the new German house is divided up into two distinct pitched roof volumes, a main residence and a separate garage with accommodation above. Each volume is clad in a different kind of stone; Dietfurt Dolomite for the main house and Wachenzeller Dolomite for the garage. Each stone is finished very differently, with the Dietfurt Dolomite offering lighter, rough, textured surfaces and the Wachenzeller Dolomite polished to a smooth, darker surface. 

Stone Clad Villa by Titus Bernhard Architekten

Back in 2016, the clients held an architectural competition to secure their designer, and Bernhard’s Augsburg-based studio beat four other studios to win the job. The volume of the new structure had to conform to local building regulations, which required a pitched roof. This is the only conventional element of the project; for within this envelope, the architects have pushed the design to its limits, with stone tiles that wrap around the façade and roof and large panes of frameless glass that abut the edges of the structure. 

Stone Clad Villa by Titus Bernhard Architekten

From the street façade, the house is relatively closed off and private, with the front door set down some steps behind a verdant front garden. The rear façade is more open, with a large first floor terrace leading from the main bedroom, with its separate sitting area. The ground floor layout is divided between a long entrance hall, stairwell and service space, and an open-plan living, sitting, eating, dining and kitchen area looking out on a wraparound stone terrace. A covered external seating area adjoins an informal family dining space, with a more formal dining room next to the sitting room, snug and library. 

Stone Clad Villa by Titus Bernhard Architekten

Internal floors are polished stone, with custom-made joinery and white walls in the kitchen, bedroom and circulation spaces, including the first floor gallery. Bernhard and his team have focused especially on the joints and intersections between different surfaces and angles. The façade includes concealed drainage slots set into the base of the roof slopes. Flush-mounted rooflights allow cascades of daylight to reach all the way down to the basement. 

Stone Clad Villa by Titus Bernhard Architekten

Titus Bernhard Architekten featured in Wallpaper*’s August 2005 Architects Directory. The practice was founded in 1995 and has won numerous awards, as well as taking part in two Venice Biennales. §

Stone Clad Villa by Titus Bernhard Architekten
Stone Clad Villa by Titus Bernhard Architekten