Architects Directory Alumni: Wachthuus by Jonathan Tuckey Design

Architects Directory Alumni: Wachthuus by Jonathan Tuckey Design

The Wallpaper* Architects Directory has turned 20. Conceived in 2000 as our index of emerging architectural talent, this annual listing of promising practices, has, over the years, spanned styles and continents; yet always championing the best and most exciting young studios and showcasing inspiring work with an emphasis on the residential realm. To mark the occasion, this summer, we’re looking back at some of our over-500 alumni, to catch up about life and work since their participation and exclusively launch some of their latest completions. The Wachtuus Mountain restaurant, set in the Andermatt area’s mountains, is a transformed military hut with a concealed ‘entrance to a network of tunnels’ says its creator, London based architectural designer and Wallpaper* Architects Directory alumnus Jonathan Tuckey.

 

MORE FROM WALLPAPER* ARCHITECTS DIRECTORY

Jonathan Tuckey describes the Wachtuus Mountain restaurant as a ‘relatively small project in a really spectacular location.’ Like much of his studio’s work, it contains a substantial element of re-use and re-purposing. Tuckey’s own house, one of his earliest projects, was what our attention to this emerging architectural designer when he featured in the 2006 Architects’ Directory. A refurbished factory in North London, it sought to retain patina and materials and a sense of history and use that could all too easily have been scrubbed away.

In the years that followed, Tuckey and his team have doubled down on this approach, becoming well known for their ability to build within context, convert with sensitivity and still create contemporary statements. His association with Switzerland has only deepened over the years, following a chance meeting on the slopes that eventually evolved into a chalet project that involved his family moving to the country for a two-year stint. Now back in London, the connection continues, and the restaurant is the fourth finished project in the Andermatt area. 

The modest structure began life as a military hut, part of the country’s vast networks of bunkers, barracks and outposts. Andermatt was once a strategic strongpoint and the nascent inter-war ski industry gave way to decades of military oversight. Built in the 40s as a watch house, with space for a small number of troops to live and sleep, it ultimately ended up surplus to requirements and on the open market.

Tuckey’s client worked with the designer to come up with a plan, and the idea of a restaurant serving Andermatt’s prime ski runs won approval. ‘It’s an ordinary chalet shape, but it actually conceals an entrance to a network of tunnels,’ Tuckey explains, ‘there are military fortifications deep within the mountains that allow you to get around the whole country underground.’

Wachthuus by Jonathan Tuckey exterior

The structure has been left substantially unaltered, with the original wooden beams spruced up and paired with new colours and elements like the marble-backed fireplace. ‘It was in pretty immaculate condition,’ he admits, ‘but we also wanted a language of materials that could work with the existing timber.’

The red and white triangle designs on the external shutters are a nod to the signage of the slopes. ‘It’s a building you can pass quite quickly and often in poor visibility,’ he says, pointing out that the shutters reference local Canton flag designs as well as Richard Long’s nearby installation “Wind Line over the Furka Pass,” dating from 1989.

Whereas the Wachtuus has benefitted from Tuckey’s light touch, other current projects require a great deal more involvement. ‘We enjoy working with buildings that have character but which people don’t really know what to do with,’ he says, ‘we’re now known for re-using buildings and it’s nice that this is a subject that the architectural community is finally coming around to.’

A new hotel in northern Norway, carved from a former cod liver oil factory, is on site, as are residential projects in London, Italy and Austria. Other work includes a theatre for a school in Berkshire and a recording studio in Somerset. All this is achieved with a relatively small team of 15, based in a central London. ‘I’ve never been interested in making studio very large,’ he explains, ‘we have a great team and we’re comfortable choosing the projects we want to do.’ §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.