A Japanese architecture trio’s latest residential project, the Weather House, occupies a prominent corner site in a Tokyo residential suburb. Keeping away from the trend of minimalist architecture in Japanese houses, here, the team opted for exposed concrete floor slabs and stairs that are recessed into the plot. The building line is delineated by slender steel I-beams with a chain-link wire mesh infill that will eventually become overgrown with climbing plants and vines, blending with the nearby urban park. The Tokyo-based studio is Not Architects. It was set up by Tetsushi Tominaga, Lisa Ono and Aoi Nahata; Ono and Nahata joined Tominaga to form Not, while the last also runs his own studio, Tetsushi Tominaga Architect & Associates.

The architects describe the house as a place ‘that resembles both a park and a walking path’. Located across the street from a small green space, the house is intended to become part of the architectural gardens, with its external stair designed to accommodate copious numbers of planters as well as climbers and creepers as it winds around the façade up to a rooftop garden, creating an ambiguity between where the house ends and the external urban greenery begins. 

Tokyo House by n o t architects studio with its exposed structure
exposed slabs and columns in house in Tokyo by n o t architects studio

The actual accommodation is set deep within the plan, with sliding glass doors allowing each floor to be opened up to the foliage outside. The concrete steps and stairs follow an eccentric series of alignments, slopes and widths, acting like a piece of landscape when viewed from within.

The way the house is used changes throughout the seasons, just as how you walk in the park is determined by the weather. It offers a multiplicity of spaces, public and private, perfect for the clients to find their own personal space whenever they want. Ono describes the project in terms of ongoing lifestyle changes: ‘We want residents to be able to spend time in their new homes and still find a place for themselves and their families.’

The studio’s other recent projects include more unexpected, experimental designs, such as a new antiquarian bookstore set into the street façade of a building in Jimbocho, featuring a long ribbon of shelving that loops inward from the streetscape, creating an intriguing cave to explore. §

view from above at quirky Tokyo house that blends domestic and urban park
Japanese architecture drawing Tokyo house with pen plan and exposed spaces