Villa Kirk is a surrealist-inspired, futuristic home in Denmark

Villa Kirk is a surrealist-inspired, futuristic home in Denmark

Spol Architects crafts a ‘hedonistic’ house extension in Denmark, Villa Kirk, featuring curves and attitude aplenty

If you blend together a ‘bat cave and a mancave in the shape of a melted Salvador Dalí watch’, what you get is this imaginative extension to an existing, rather sober Danish house, a short ride north from Copenhagen, according to Spol Architects. Villa Kirk is now a futuristic home thanks to its eye-catching extension by the Brazil- and Norway-based studio, headed by founding trio, architects Adam Kurdahl, Jens Noach and Raissa Bahia. 

The project – which was assigned to Spol within days of the client meeting Kurdhal on Christmas Day 2016 – comprised the refresh of and extension to a fairly traditional suburban residence, a property that had already undergone several redesigns, the last one in around 2000. It reflected a ‘traditional Danish architecture, with a façade of wood slats’, Kurdahl recalls. With his team, he worked on a redesign that turned this conventional approach on its head. The result is full of drama and expressive shapes that are more suggestive of a swanky club than the typical home. 

Futuristic home full of fun and drama

Villa Kirk, a futuristic home in Denmark by Spol Architects

‘The extension is a hedonistic space for play, exercise, and receiving guests, and an exhibition space,’ says the architect. Clad in glass with state-of-the-art, bespoke Sky-Frame windows, the new wing is composed of steel and concrete, featuring sweeping curves, tall ceilings and sculptural custom features, such as the timber-clad circulation core and tailor-made furniture. The spaces span three levels and include an entertaining area (featuring a bar, a games corner and a cinema), and a fitness hub with a gym and sauna for the residents. A lift connects two levels of exhibition halls that house the owner’s collection of classic cars.

‘We tried to make a very warm and cosy space with very raw and natural materials, concrete, steel and wood. Due to the complex geometry and continuous forms of the basement, we worked with the concrete engineers to develop a seamless project that could be cast in one concrete pour,’ Kurdahl explains of the materiality and engineering feats encompassed in the bold design. 

At once organic and futuristic, this Danish home extension surprises and delights. It is a fun, domestic interior that flows seamlessly across the site, bringing together playful shapes, luxurious living and nature through its views to the swimming pool and garden beyond. §

Wallpaper* Newsletter

Wallpaper* is supported by its audience. When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Learn more.

© Future Publishing Limited Quay House, The Ambury, Bath BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.