Riverpark Tower, the latest residential project to be launched by Büro Ole Scheeren, represents some major landmarks for the studio. Scheduled to begin construction in 2018 in Frankfurt, it is the studio’s first major building project in Europe, as well as the firm’s first major reuse project. The reimagining of a 100m-tall seventies office block is set to breathe new life into the high-rise format in Europe. 

‘It’s an interesting move for our first European project, coming from the Asian context. We have been working there for over a decade – everything is ground up and tabula rasa,’ says Ole Scheeren. The architect is known for projects such as oma-ole-scheeren-wins-the-inaugural-urban-habitat-award" target="_self">The Interlace in Singapore and the CCTV building in Beijing, first revealing his intentions to reorientate himself to the West in 2012 (W*163).

The European framework certainly changed things. ‘Tower blocks have a more controversial history in Europe than in Asia. There have been many difficult iterations of the tower post-war in the 1960s and 70s and these buildings were opposite to what we have designed. They were closed, they didn’t explore ideas of community or togetherness and they burdened the European sentiment of living in a tower,’ explains Scheeren.

‘From working in a more positive context in Asia – one of the more obvious benefits of living in a tower is the incredible view. Here we are celebrating the quality of the tower and what it is,’ says Scheeren, who saw the existing concrete building as heavy, enclosed and outdated. ‘It’s a good example of an office building that was a statement at its time, but is no longer appropriate for today’s needs. We wanted to architecturally reinterpret it as an open and active member of the skyline.’

The building is located on the river, seven minutes walk from Frankfurt’s main station

And that he has done. The design has completely transformed the monolithic concrete block into a light, open structure with 220 units and 23 floors. The building had to step up to its new residential role: ‘It is important that it is clearly a residential building, that talks about people living in it. It is see-through in its three-dimensionality and its inhabitation, sending a positive message to the city. It’s no longer an enclosed abstract totem that swallows people up into its silhouette.’

Located along the river, a central public space for the city, the tower also plays the role as a public figure: ‘The tower is very visible, it welcomes you to the Frankfurt skyline as you arrive from the airport as one of the first landmarks,’ says Scheeren. While the existing skeleton of the old building could have been a thorn in the side of Scheeren’s creative bureau, the team saw it as a positive parameter. ‘Our aim was precisely not to look at the existing structure as a limitation, but an opportunity to do things that you wouldn’t do from the ground up, because you couldn’t afford them, or they were deemed not necessary,’ he says.

Dissecting the building, Scheeren stripped back the bulky façade which held a ‘curious system of external galleries that are partly escape corridors, the depth of which would never work for a residential building’ – and opened up four thick corner mega-columns which were blockers to light and views. The uppermost and lowermost technical floors were taken out and floor heights were adjusted to suit residential living and a new ‘crown’ added, where Scheeren adds his stamp.

The new system allowed depth to be reused in different ways, firstly with the insertion of ‘panorama plates’, free-spanning floors that open up ‘horizontal mega-windows’ with no obstructing columns or walls – ‘a system you would never be able to afford in a residential building,’ says Scheeren, and in place of the heavy facade, balconies and windows now emphasis the horizontality of the tower. Thus the interior structure and outward personality of the building are completed transformed, all while retaining the central structure and footprint of the original building. ‘We turned a heavy concrete block into a floating light structure,’ Scheeren sums it up.

RELATED TOPICS: OLE SCHEEREN, RESIDENTIAL ARCHITECTURE, GERMAN ARCHITECTURE