Highland modern: Dualchas Architects shortlisted for RIBA House of the Year

Highland modern: Dualchas Architects shortlisted for RIBA House of the Year

Dualchas Architects’ The Black House on the Isle of Skye balances modernity and vernacular architecture of the Highlands in a rocky, sea side landscape

Wallpaper* has been following the work of Dualchas Architects for a while. We visited the Colbost House on the Isle of Skye in 2014, and then returned to the Scottish Highlands in 2015 to write about Faire Chaolais, a home overlooking the Silver Sands of Morar.

It was back in 1996 though, that identical twins, Alasdair and Neil Stephen, co-founded the practice based upon an urge to preserve and continue the local architectural culture of the Highlands, and to create beautiful family homes that might help prevent the population decline of the area. (Dualchas is Gaelic for ‘cultural inheritance’).

Ever since, the Isle of Skye and Glasgow based architecture practice has further refined its modern take on traditional Highland vernacular. The landscape is slowly gathering more Dualchas-designed forms – neat, edited geometric shapes based on traditional local counterparts, and placed carefully in the landscape.

Dualchase Black House interior

Their latest residential work, the Black House in Armadale on the Isle of Skye, which has been shortlisted for the RIBA House of the Year 2019, speaks this language. The building is perhaps one of Dualchas’ most radically simple and sensitive designs yet – described by the architects as a timber-clad ‘two-storey box’ dropped into a ‘natural hollow in the bay’.

It wasn’t a chance landing however, the architects pride themselves in their sensitivity to the dramatic yet challenging Highland topography. This was an element that the RIBA judges commended about the sculptural Black House. Its considered placement – tucked within a rocky depression close to the water’s edge, serves to reduce the profile of the house in the landscape, while also connecting its inhabitants to the sea through a dramatic cantilever.

The light-bathed living room benefits most from this cantilever, with its fully glazed wall that drinks in the view of the water, all the way to the rugged hills on the other side of the inlet. In balance, interiors are left minimal, ready to be enriched with personal art and artefacts.

From the interior plan to the exterior form, the simplicity of the house emphasises all-the-more its sculptural nature. From the approach, it appears as a single storey volume. Then upon entry into the narrow lobby, the space unfolds to reveal a double height library and stairwell lit from above.

‘There is a persuasive integrity to the rigorous use of pure rectangular forms, the strictly limited palette of colour and materials, and the consistent purity of minimalist detailing throughout, which enriched by the inclusion of the art and artefacts of the owners, have succeeded in creating a calm, inviting and exceptional home,’ concluded the judges. §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.