Casa Taíde balances a modern, angular addition over a granite country house

Above the granite walls of a 74 year-old country house in Taíde, Portugal, balances a crisp new architectural form
Above the granite walls of a 74 year-old country house in Taíde, Portugal, balances a crisp new architectural form
(Image credit: press)

A striking, angular new volume balances above the granite walls of a 74 year-old country house in Portugal. Named Casa Taíde, it is the latest offering by local architects Rui Vieira Oliveira (opens in new tab) and Vasco Manuel Fernandes. 

The house's striking angular addition - folding to become the volume's walls and roof - replaced the existing wooden structure of the old house, while adding to it 60 sq m of living space across two levels. The extension unites the old and the new in this family home in the small town of Taíde.

Exterior view of Casa Taíde in Portugal

(Image credit: press)

Take an interactive tour of Casa Taíde

The client - a couple with one young daughter - originally approached the architects with 'something simple' in mind. and the team obliged with a design that appears straightforward at first. However, the solution was informed by several key elements.

One half of the couple, having lived there his entire life, had particularly strong ties to the house and neighbourhood and so ideas of context and memory strongly influenced the design. Wanting to engage the surroundings in a 'friendly way' while at the same time protect the residents' privacy, the structure directly references the inclined roofs typical of the region, folding into itself to protect the interiors from the area's amphitheatrical nature.

These overarching folds also help compartmentalise the spaces, organising the interior and creating protected external areas for leisure and contemplation. 'It drew itself automatically,' explains Oliveira. The ground floor - rooted by the rock of an ancient grape mill that previously stood on site - houses the kitchen, guest bathroom, office and a double height living room. On the upper level, two bedrooms are accessed through a cantilevered staircase.

The project's environmental credentials include a pillar-beam construction and external insulation system ETICS, which ensure a good thermal performance. Inside, Carrara marble and Nordic pine are used to highlight and frame views inside and out, created by the roof's dramatic folds. 

Oliveira and Fernandes' new residential design subtly reveals clues about its past, remaining rooted to its location, while at the same time it proposes a thoroughly modern architectural environment for the young family of three.

Casa Taíde country house in Portugal

The white form replaces a previous degrading wooden structure, adding sixty square metres over two levels

(Image credit: press)

Casa Taíde in Portugal

The dramatic design references the inclined roofs typical of the region

(Image credit: press)

Casa Taíde in taíde Portugal

The ground floor is rooted by the rock of an ancient grape mill that stood previously

(Image credit: press)

Interior of Casa Taíde in Taíde Portugal

The ground floor houses the kitchen, guest bathroom, office, and double height living space

(Image credit: press)

The stairway of Casa Taíde in Portugal

The two main bedrooms are located upstairs, accessed through a cantilevered staircase

(Image credit: press)

Bedroom in Casa Taide Portugal

Good thermal performance is ensured through the external insulation system ETICS used in the wall construction

(Image credit: press)

Bedroom at casa taide in Portugal

Tuscan Carrara marble and Nordic pine award character to interior spaces

(Image credit: press)

Interior and exterior of Casa Taíde Portugal

The overarching folds compartmentalize the spaces, organizing the interior and creating protected external areas for leisure and contemplation

(Image credit: press)

Side exterior of casa taide country house in Portugal

The house has characteristics of introversion and extroversion, both rooted to the ground and dynamically growing into the future

(Image credit: press)

Exterior of Casa Taide in Portugal

The form folds into itself, providing privacy against the neighbourhood's 'ampitheater' nature in which 'every word is listened'

(Image credit: press)