Mexico’s Casa El Pinar balances show-stopping looks with sustainable architecture

Mexico’s Casa El Pinar balances show-stopping looks with sustainable architecture

Casa El Pinar walks the tightrope between drama and sustainability, courtesy of Taller Paralelo

Is it possible to create a house that is strong and clear in its language, but at the same time respectful to its natural surroundings? This was the question the architects at Taller Paralelo, a Mexico City-based architecture studio, had to tackle when appointed for a new-build residential commission in a forest setting in the country’s leafy Valle de Bravo. The result, Casa El Pinar, demonstrates just how a dramatic look can be balanced with sustainability. 

The house, a vacation retreat for a private client, is an extraordinary escape sitting on a sloped terrain, among mature trees and low vegetation. The architects started by placing the house and crafting its design around the existing landscape – that is, they twisted and turned the floorplan so that no trees need be removed. Deep excavation and disturbance of the land were also avoided, adding to the overall architecturally sustainable approach. 

evening view at Casa El Pinar in Mexico as it’s illuminated from within

The structure is made of a simple and fairly restrained material palette. Concrete, steel, local stone and structural pine wood come together in a geometric volume that hosts the main domestic spaces. It appears opaque and mysterious from one side, but the other side is glazed and open towards the environment, spilling out onto elevated pathways, decked terraces and a swimming pool, merging indoors and outdoors. It is precisely this relationship between the generous internal spaces and the green outdoors that gives the house its distinct sense of luxury. 

Almost everything, from the living spaces to three double bedrooms and bathrooms, is arranged in a linear fashion across the main, elevated ground level. A basement below holds auxiliary spaces, such as storage and mechanical rooms, while an added floor above the TV room provides a guestroom and en suite.

FSC-certified wood was used throughout, while a rainwater harvesting system and a wastewater recycling treatment plant tend to the home’s water needs – reinforcing the architects’ goal of designing a residence with a strong presence that’s gentle on the environment. ‘The project is simple and honest in essence,’ say the architects. ‘Instead of existing separately, the structure and the finishes mimic each other; they are one and the same. The colour palette throughout the house is neutral and calming.’ §

Wallpaper* Newsletter

Wallpaper* is supported by its audience. When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Learn more.

© Future Publishing Limited Quay House, The Ambury, Bath BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.