Sobreiras Alentejo Country Hotel — Grandola, Portugal

Swimming Pool area of the Sobreiras Alentejo Country Hotel with plenty of loungers facing the pool
(Image credit: Joao Morgado)

From an architectural perspective, this hotel is a case study of how a building can be inserted into the landscape in a respectful, thoughtful way.

The Lisbon-based Miguel Correia of Future Architecture Thinking has harnessed the full complement of his team of architects, planners, landscape architects and designers to create a white-washed oasis an hour’s drive from the Portuguese capital.

Here, in the middle of a 25-hectare flat sprinkled with naturally sparse stands of cork, oak, and holm, Correia has laid out 24 rooms (all with private terraces) and ancillary services in a simple row of peak-roofed, east-facing buildings that sit gently on the earth to minimise soil damage.

Except, of course, the devil is in the details. The sober silhouette is outlined by a façade of slender, evenly spaced vertical timber logs to create an unexpected palimpsest that also provides striated shelter from the elements. From the sparse but comfortably furnished rooms to the bright public spaces furnished with a mix of contemporary and mid-century furniture, the mood is calm, and the eye drawn constantly towards views of olive trees and horizon through the floor-to-ceiling windows.

Where possible, Correia has oriented spaces to maximize natural ventilation in summer and heat retention in summer while solar thermal systems and rainwater collection are just the start of the hotel’s eco-programme. It all makes for a virtuous vacation spot.

Front entrance of the Sobreiras Alentejo Country Hotel with glass doors

(Image credit: Joao Morgado)

Lounge area with chairs and sideboards with ornaments on and sliding doors leading outside

(Image credit: Joao Morgado)

Bedroom with bed with white linen on wooden floor and door leading to balcony with stunning view

(Image credit: Joao Morgado)

Dining area with beautiful lights hanging from the ceiling above set tables

(Image credit: Joao Morgado)

Lounge area at the Sobreiras Alentejo Country Hotel beautifully decorated with plenty of seats, couches and tables

(Image credit: Joao Morgado)

Outside swimming pool at the Sobreiras Alentejo Country Hotel

(Image credit: Joao Morgado)

ADDRESS

Mosqueirões
Caixa Postal 3143
7570-336
Grândola

VIEW GOOGLE MAPS (opens in new tab)

Daven Wu is the Singapore Editor at Wallpaper*. A former corporate lawyer, he has been covering Singapore and the neighbouring South-East Asian region since 1999, writing extensively about architecture, design, and travel for both the magazine and website. He is also the City Editor for the Phaidon Wallpaper* City Guide to Singapore.