Conversation piece: Hans Josephsohn and Peter Märkli meet at Hauser & Wirth

Conversation piece: Hans Josephsohn and Peter Märkli meet at Hauser & Wirth

In the early autumn sunlight, the Piet Oudolf-designed garden at Hauser & Wirth in Somerset looks ephemeral with the deep browns and purples of the fauna muted by the cold. The air feels fresh and the complex of barns, with contemporary colonnaded additions by Laplace, casts soft shadows across the courtyard pathways.

It was also in autumn, 20 years ago, that Niall Hobhouse nonchalantly acquired a key from a local restaurant in the small village of Giornico in Switzerland, which opened the door to La Congiunta, a gallery hidden in the alpine countryside designed by Swiss architect Peter Märkli.

Built in 1992, La Congiunta was commissioned by artist Hans Josephsohn as a permanent home to around 30 of his sculptures. The concrete form commands a graceful aura of mystic in the landscape, appearing in shape and presence almost like a mausoleum.

It was the physical marker of this partnership, between artist and architect, that so transfixed Hobhouse on that visit, and compelled him to eventually curate the exhibition ‘Josephsohn / Märkli: A Conjunction’ at Hauser & Wirth.

Exhibition installation at Galerie an der Stadthausgasse Schaffhausen, 20.2.1978. Photography: Simone Kappeler

Placing works side by side was an effort to trace a material narrative – to find bridges and pathways meandering through studies, drawings and sketchbooks – that might just lead to an evolved understanding of of Josephsohn and Märkli’s complex relationship. It's a friendship eternalised by La Congiunta, where isolated in the countryside, no matter what season, their work is in permanent conversation.

Instead of in Zurich, where Märkli studied architecture at ETHZ and began to visit Josephsohn in his studio, the exhibition makes material sense in Somerset, where gallery spaces converted from former barns bring an additional interpretation to the work – similarly to how viewing Josephsohn’s works at such a specific location such as La Congiunta might.

Hobhouse worked hard with Ulrich Meinherz of the Josephsohn Estate to present Josephsohn’s works in a new way. The walls of the ‘Thrashing Barn’, where the exhibition begins, bring a sandy backdrop to Josephson’s roughly moulded brass sculptures, while a huge floor to ceiling window overlooking a green lawn frames a medium-scale, bronze torso on a plinth.

Modelled from life models in plaster and then cast in brass, Josephsohn’s sculptures are like uncovered archaeological finds – his process, which he modified yet stayed loyal to for most of his career, generated an artificial historical weight through the worked surfaces that slowly developed a dull golden patina.

In the next room, where white walls meet the structural wooden beams of the barn, Markli’s drawings made in pen or pencil, and sometimes soft coloured crayon, on paper - frame compositions of single family homes, repeated in their frames with minor adjustments. While these are not technical drawings, or even designs for any commission at all, there is something systematic about the repetition of shapes and forms, like hieroglyphs. They oppose Josephsohn’s smaller scale wall works that are also rectangular in shape and appear like weathered religious icons.

Jospehsohn's relief works in brass, on view at Hasuer & Wirth Somerset

This physical, process-led opposition was part of the beginning of Hobhouse’s curation of the exhibition: ‘In choosing this very compressed format of the small reliefs and the what Peter calls “language drawings”, both he and Josphsohn started by asking, “what is this very narrow enquiry and why make it so narrow in terms of what you’re trying to produce?”’

As well as a narrow conceptual enquiry, both sculptor and architect show a strict sense of confinement through strong lines in their work. The reliefs and the language drawings show an intense need for limitation and shelter – which is an intimately human experience connected to an awareness of space and death, while travelling an open-ended journey through life, time and nature.

‘I’ve worked with Peter for years and always wondered what the relationship is between his language drawings and the built work,’ says Hobhouse. ‘For me, there are clues; the houses are largely without scale and context and seem to be about trying to explore human scale in architecture. All of this preoccupation with this very simple house facade – which at times gets very elaborate and then very simplified – ends with building La Congiunta. Suddenly – and you see this in the last room – all this effort becomes completely abstract and cultural and all the questions about scale disappear inside the building.’

In the centre of the third room of the exhibition –the ‘Pigsty’ – two reclining sculptures at different scales sit on plinths. One of them is a first cut of a La Congiunta sculpture, bringing a sense of mass and scale experienced within the Swiss gallery. While Märkli’s drawings of La Congiunta on the walls show how its architectural form directly speaks to the sculptures – so sensitive to the height and weight, that the walls almost hug their forms.

For Hobhouse, Märkli’s sketchbooks – which he found in a drawer in Märkli’s Zurich studio, where the architect had granted him free reign for a day – provided the ‘missing bridge’ between the language drawings and the buildings. Displayed in vitrines, there is a circularity to the beginning of the exhibition where we see Josephsohn’s line drawings in vitrines, a conscious choice by Hobhouse: ‘These drawings were never intended for people to see – they were either for reference or speculation – but they were only for Josephsohn and Märkli to see.’

On view in a separate education room in a different barn, two of Märkli’s sketchbooks seen in the exhibition have been digitized so the viewer can flick through the pages to see the forms developing like a language. Here, books and videos, as well as an accompanying publication reveal further insight into the work and processes of the Josephsohn and Märkli. Hobhouse wanted the exhibition itself to be all about material, where he is ‘trusting the audience to use their eyes’ to uncover the relationships between Josephsohn and Märkli.