Invisible house in Norway peeks out from its green setting

Invisible house in Norway peeks out from its green setting

CF Møller Architects designs Villa Aa, a discreet, near-invisible house in the countryside of Norway, built to respect the surrounding nature and historic farmland of Vestfold

Danish architecture practice CF Møller has created an invisible house. Villa Aa, located among the rolling hills and historic farmhouses of the Norwegian countryside, is thoroughly modern, yet seemingly melts into its context of greenery and water in the region of Vestfold. Remaining discreet and avoiding any architectural gestures that would make the house prominently stand out in its setting was a key objective right from the start of the development of this elegant, yet minimalist and subtle family home. 

Set within historic farmland, as a new addition to an existing farming complex, the design negotiates its impact on the pristine natural surroundings with poise. In order to protect views, biodiversity and the wider landscape, Villa Aa is nestled into a slope, partly buried and partly completely open to long views of the fields and water beyond. A green roof, carefully chosen materials, and a low overall volume ensure the architecture seamlessly embeds itself into the site.

At the same time, ‘large parts of the southern façade are covered with glass, which provides good lighting conditions, opportunities for natural ventilation and a fantastic view of the fjord’, the architects explain.  

Invisible house: low profile, low impact

Villa AA by CF Moller as seen in the greenery

The home’s main living space, an expansive open-plan area that flows from kitchen to dining space and lounge, is naturally orientated towards the views. Tucked away towards the rear is a more informal family room, as well as bedrooms and bathrooms. Apart from the usual domestic areas, the generous residence also includes a foyer with space for a small glass display case showing family heirlooms, a home office, a guest room, and a utility room. 

Concrete is used throughout – selected for its durability, given that this remains a working farm. It dominates the interiors and the exterior landscaping, such as terraces and steps. Visible formwork and white cement and aggregate afford a tactile and light feel. Untreated cedar cladding, pre-patinated zinc and steel create accents and add texture, while swathes of glass on the front façade make it all appear lightweight and translucent. 

Outdoor areas here are just as important as the indoors, with a wide range of external living spaces surrounding the property. There is a curated garden by Dronninga Landskap; a selection of sun terraces, featuring sculptures and a pergola; and a strong water presence, including a swimming pool and two water mirrors, softening the hard surfaces of the complex. One of the water elements is richly populated by aquatic plants, highlighting how nature and architecture come together effortlessly in this clever, invisible house. §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.