A concrete retreat in California designed by Mork-Ulnes Architects is equipped for climate change

A concrete retreat in California designed by Mork-Ulnes Architects is equipped for climate change

Husband-and-wife team Casper and Lexie Mork-Ulnes, an architect and designer respectively, work together at San Francisco- and Oslo-based practice Mork-Ulnes Architects. One of their latest projects is a compact concrete guest house in California’s Sonoma Valley, for which they have distilled the definition of a ‘retreat’ down to its essential value, as a place of shelter and protection.

Feeling relaxed inside a sturdy piece of architecture begins with feeling safe – even when, as in this case, it is cantilevered over a ravine – which is why the pair decided to build this new addition to a young family’s holiday home entirely in concrete. And the trio of concrete cocoons soon had occasion to prove their protective credentials. As soon as the units were completed, the Nuns Wildfire ravaged the valley. ‘It scorched all the way up to the building,’ says Casper. ‘We were wondering how the structure was going to perform, but there was no damage – only the ground was blackened.’

Mork-Ulnes Architects concrete house exterior

Made of board-formed concrete, the building features exterior pivot doors in solid eastern white pine. Photography: Bruce Damonte

Fireproofing was an important part of the brief. ‘Every client is concerned about fire,’ says Casper. ‘We’ve seen fires in Scandinavia too, but California’s been on the extreme end, and the fire department says this is the new normal. It’s something the rest of the world will start thinking about too as climate change happens.’

As well as championing concrete’s staying power, the new building makes the most of the material’s low-maintenance nature. The exterior is rough, like the surface of rock, and comprised of lumber board-formed concrete, treated with a sealant but with no need for painting. Connecting the three volumes together into one continuous form, the roof is made of smooth-trowelled concrete slab, and unfolds its crisp, multi-gabled silhouette against the blue Californian sky.

There’s something elemental, honest and in a strange way, quite natural about concrete

Equipped to cope with nature and its vagaries, the retreat’s architecture is also deferential to them. Concrete floor plates are rooted into the side of the thin mountain ridge that climbs slowly from rolling valleys of cultivated vineyards, then peaks over a steep ravine. To accommodate a swimming pool and a plateau of garden space for the main house, the guest units had to be pushed right to the edge of the site, each stepped just over a foot down from its neighbour and cantilevered into the wild.

‘I’m a big believer in concrete after doing this project,’ says Casper, whose previous commissions were largely in wood. ‘Both for its sculptural qualities and its monolithic, permanent qualities. There’s also something elemental and honest and, in a strange way, quite natural about it.’

Mork-Ulnes Architects concrete house bedroom

One of the bedrooms, featuring walls and ceilings in smooth-formed concrete; floors in smooth-trowelled concrete; and doors in lye-treaded solid pine with custom-designed carved wooden handles. Photography: Bruce Damonte

Adds Lexie, ‘The irony is that it is a simple material, but when you see the process that it takes to build something 100 per cent in concrete – from the formwork to burying every single cable and pipe – it’s really intense. It’s like an inside-out building.’

The pair cite European stone houses as a design reference. Yet perhaps even more than stone, concrete has an immovable quality and a reassuring heaviness in its solid poured form. The team lightened the load here, with two glazed façades and a neat square bathroom window on each unit.

Mork-Ulnes Architects concrete house bathroom

A small but perfectly placed window brings light into one of the bathrooms, furnished with Vola fixtures and a pair of ‘Favilla’ lamps by Manuel Vivian for Axolight. Photography: Bruce Damonte

Stepping in from beneath the Sonoma sun, guests are drawn into the refined concrete interior, made of a slimmer formwork. ‘We wanted everything to recede, so everything in the house, with the exception of the doors, was made of concrete,’ says Lexie. ‘We made the sinks out of concrete, the bathrooms don’t have tiles, and we painted the bath fixtures grey. Using solid pine doors, we added a little bit of warmth to where you would be touching the building.’

Once you’re inside this protective shell, nature draws you back out the other side towards the manzanita and pine trees beyond. The positioning of the guest house units to follow the topography of the ridge gave each one its own 180-degree panorama of the formidable landscape. ‘You get these open corners in each one of the rooms, which gives an amazing spatial quality and makes the rooms feel a lot bigger. Most importantly, they really open up to the view of the canyon, which is the most fantastic thing about the site,’ says Casper. §

As originally featured in the November 2018 issue of Wallpaper* (W*236)

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.