This new project by Batay-Csorba Architects (B-CA) takes a radical approach to a suburban house archetype, slotting into a red brick architecture context with a design that inverts the conventional structure of the home. Designed for an Italian couple, the house addresses the street with a modern interpretation of an ancient vault, with a car port carved out of the monolithic Flemish bond brick façade. This avoids the pitfalls of car-centric design, as the sheltered space gives architectural weight and proportion to the entire house, as does the lantern-like dormer window on the upper floor.

The vault continues through the ground floor living area, with three lightwells punched through the plan to set up powerful contrasts of light and shadow between these curved elements. Set alongside this long, vaulted room are the circulation and service spaces, allowing the main living rooms to flow freely from the front door through to the garden.

The vaulted kitchen at the High Park Residence by Batay-Csorba Architects

Accommodation is arranged across three floors, starting with a self-contained basement apartment complete with its own entrance. An open-plan kitchen, dining and living area occupies the entire ground floor, with two self-contained bedroom suites on the first floor, alongside a study and utility room, all connected by bridges beside the lightwells.

The beautifully built façade helps the suburban house sit happily within its 19th century context, with the textured brick modulated by changing light throughout the year. The cuts and breaks in the vault break up the interior space into natural division, allowing the kitchen – in the heart of the floorplan – to receive natural light. 

The architects cite the vaulted elements as a reference to ancient Italian architecture, especially in the way that atmosphere and natural light create a sanctuary space that is a home away from home for their retired clients. ‘In carrying sacred content from the homeowner’s past into the present they are transported into another time and place, full of stories, meaning, and memories that become their refuge,’ they say.

Batay-Csorba Architects was set up by Andrew and Jodi Batay-Csorba in 2012, bringing together the duo’s previous experience working for Frank Gehry, Morphosis and Predock Frane, amongst others. Based in Toronto, (B-CA) combines research with practice with a special focus on context and historical reference.§

A glass bridge links the bedrooms on the first floor
 
The ground floor sitting room
 
The brick facade fits into the existing streetscape