Heatherwick Studio completes its first Maggie’s Centre

Heatherwick Studio completes its first Maggie’s Centre

Located within the campus of St. James’s University Hospital, Maggie’s Leeds is the charity’s 26th centre in the UK and the first completed healthcare project designed by Heatherwick Studio

Now numbering 26 in the UK, Maggie’s Centres have established their own kind of architectural typology. In these special spaces – that function somewhere between a home, social space and a place of medical care – patients, friends and family of those affected by cancer can receive practical and emotional support. Built primarily within hospital grounds, Maggie’s Centres are renowned for their peaceful architecture and gardens, as much as their exceptional respite.

The late co-founder, designer and writer Maggie Keswick Jencks, drew from her own experiences of having cancer to create this specialised form of care, centred on the belief that people should not lose the joy of living in the fear of dying. Both landscape and spatial design would come to play a crucial role. Her husband, theorist, historian and landscape architect Charles Jencks, who passed away in October 2019, helped devise the network of centres, each created by an architect or studio of note.

Each space has its own aesthetic – Ab Rogers’ Royal Marsden Maggie’s Centre which completed earlier this year, boasts calculated colour pops to draw attention, while Wilkinson Eyre Architect’s space hides in the forested grounds Oxford’s Churchill Hospital like a treehouse sanctuary. The newest centre in Leeds – designed by Heatherwick Studio – boasts curving timber beams, plenty of light, and calming wood tones throughout.

‘Our aim was to build a home for people affected by cancer that would be soulful and welcoming, unlike other typical clinical environments,’ explains Thomas Heatherwick. ‘By only using natural, sustainable materials and immersing the building in thousands of plants, there was a chance for us to make an extraordinary environment capable of inspiring visitors with hope and perseverance during their difficult health journeys.’

Set across three volumes, the space is designed as a group of large-scale ‘planters’ – with foliage sprouting from the roofs – each enclosing a counselling room. These surround a communal kitchen, a library and excercise room. Upholding the belief that great design can help people feel better, the studio encorporated ‘healthy’ materials. The use of porous lime plaster, for instance, helps to maintain the internal humidity of the naturally-ventilated building.

As with most Maggie’s centres, in line with the late founders’ passion for gardening, the cultivated outside space holds particular importance. Head to the roof to discover Balston Aguis’ Yorkshire woodlands-inspired landscape. Native English species of plants nestle alongside areas of evergreen to provide warmth in the winter months. Visitors are encouraged to participate in the care of the 23,000 bulbs and 17,000 plants on site.

‘Maggie’s Leeds has been a very special project for me and my team,’ Heatherwick continues. ‘We are convinced that there are kinder, more empathic ways to design places that can have powerful impacts on the way that we feel. This is particularly important in the design of healthcare environments, but is so frequently overlooked.’ §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.