Minimalist craft: Claudio Silvestrin’s latest house design is an ode to simplicity

A new minimalist house
A new minimalist house by Claudio Silvestrin is tucked away on a quiet street in North London's Hampstead Village.
(Image credit: James Morris)

London-based architect Claudio Silvestrin has the minimalist approach down to a T, and his latest residential office – a single-family house in the area of Hampstead Village, in the British capital’s north-west – is a case in point.

Cannon Lane House is a new build structure, located within a picturesque conservation area. The client, a developer intending to put it on the market for the right, design-aware buyer, was after a property of significant quality and size; the architect duly obliged, balancing this with an understated exterior appearance that is quiet and unobtrusive within its residential street.

Don’t let the simple brick and glass exterior fool you; inside, the space truly unfolds to reveal an elegantly lavish interior, designed in calming earth tones. Austere, minimalist lines are matched by luxury touches, such as yellow-ochre porphyry stone from the Italian Dolomites on the walls, oxidised brass with a bronze finish on handles, surfaces and railings, yellow-ochre porphyry, and oak flooring.

Curved lines create interesting light play, geometrical compositions and vistas inside, while maintaining an air of simplicity and openness. The lack of excessive ornamentation also works towards that.

The structure spans five storeys and 800 sq m, also including an inset garage, a cinema room, 160 sq m of garden space, and a dedicated indoor pool and spa area. This spa and pool area is tucked away at the lower floors, reached by a long stone staircase, which creates the impression that the visitor enters a different world, serene and cut off from the bustling streets of London. 

The new build structure sits within a picturesque conservation area

The new build structure sits within a picturesque conservation area and is discreetly made of brick and glass.

(Image credit: Claudio Silvestrin Architects)

The warm, lavish interior is designed in calming earth tones and materials

The warm, lavish interior is designed in calming earth tones and materials such as oak, porphyry stone and brass.

(Image credit: Claudio Silvestrin Architects)

The structure spans five storeys and 800 sq m

The structure spans five storeys and 800 sq m, including an inset garage, a cinema room and 160 sq m of garden space.

(Image credit: James Morris)

Curved lines create interesting light play

Curved lines create interesting light play, geometrical compositions and vistas inside, while maintaining an air of simplicity and openness.

(Image credit: Pietro Savorelli)

Cannon Lane House

The client is a developer who intends to put Cannon Lane House on the market.

(Image credit: Pietro Savorelli)

A dramatic stone staircase leads to spa and pool area

A dramatic stone staircase leads the visitor down to a dedicated spa and pool area.

(Image credit: Pietro Savorelli)

INFORMATION

For more information visit the Claudio Silvestrin Architects website (opens in new tab)

Ellie Stathaki is the Architecture Editor at Wallpaper*. She trained as an architect at the Aristotle University of Thessaloniki in Greece and studied architectural history at the Bartlett in London. Now an established journalist, she has been a member of the Wallpaper* team since 2006, visiting buildings across the globe and interviewing leading architects such as Tadao Ando and Rem Koolhaas. Ellie has also taken part in judging panels, moderated events, curated shows and contributed in books, such as The Contemporary House (Thames & Hudson, 2018) and Glenn Sestig Architecture Diary (2020).