The Glasgow School of Art (GSA) is famous for its Charles Rennie Mackintosh-designed 1909 building, but soon there will be one more reason for architecture buffs to flock to the northern city. American architect Steven Holl has designed a contemporary addition to the school's campus, the Reid Building, which will house the GSA's design department. 

Named after the Dame Seona Reid who stood down as director of the GSA last summer, the building sits opposite the art school (which will remain in the Mackintosh building) and the architecture school (located around the corner from these two, and to the west). The new structure is unfussy and monochrome, featuring an external skin of semi-transparent acid etched glass panels with a green tint - which is in fact the glass' natural colour. The building's only other splash of colour is GSA alumni Martin Boyce's stunning coloured glass art piece, which adorns the main entrance. 

 

The design and building process was quick and efficient. 'The concepts we started with are still there,' says project architect Chris McVoy. The new addition's massing was designed to complement and echo Mackintosh's masterpiece, however, in its structure, the building's concept was reversed. As McVoy explains, the Mackintosh building has a 'thick skin and a thin frame', made from stone and metal respectively. In contrast, the Reid building features a thin skin with little adornment and a thick, robust concrete frame. Its white, sculptural interiors are simple and almost raw, providing an appropriately blank canvas for the students' creative work. 

 

It is, however, a very technological building, its arcs and sweeping curves created with state-of-the-art digital and concrete technology and painstaking precision. 'We push the technology of our day, as Mackintosh pushed the craft of his day,' explains McVoy. Three 'driven voids of light' cut through the structure acting as large light shafts and helping with natural air circulation. Their base also provides unexpected breakout spaces for relaxation and socialising. Additionally, as McVoy explains, throughout the building 'the circulation space is also a place for social interaction'. 

 

The layout is easy to read, designed across seven levels and housing workshop areas, offices, galleries and an auditorium. Big, north facing windows light the studio spaces and a café on the third level spills out to a green terrace overlooking the Mackintosh building. 'The studios are the building blocks of our design - the forms are determined by how the light comes in,' explains McVoy, 'and the Mackintosh building was our starting point'. 

 

The school is gearing up towards its new building's official inauguration this April. As well as seeing the new structure - created with the help of local firm JM Architects and Arup Engineering - visitors will now be able to see the original building from different angles too. 'We made an effort to create new views of the Mackintosh building,' says McVoy, paying fitting homage to the great Scottish master's work. 

 

TAGS: EDUCATION ARCHITECTURE