Glenmorangie Distillery’s beacon of innovation in Tain

Glenmorangie Distillery’s beacon of innovation in Tain

Architects Barthélémy Griño mastermind the revamp of the Glenmorangie Distillery in Tain, the headquarters of the whisky brand and its new research laboratory 

‘Everything starts here,’ says Glenmorangie CEO Thomas Moradpour, talking about the whisky brand’s headquarters in Scotland, with a smile – and he has good reason to be pleased. The Glenmorangie Company has just completed major works to its Highland home, including a thorough revamp of its facilities and the creation of a research laboratory to promote innovation and future thinking. Created by Paris architecture studio Barthélémy Griño, the refreshed Glenmorangie Distillery is set to be a pivotal step towards crafting the brand’s future, Moradpour explains. 

Glenmorangie single malt whisky is only ever produced in its main distillery in Tain, a 45min drive north of Inverness. As whisky needs to be aged (to a range of durations, depending on the product – from three to ten years or more), forward planning is central to the brand’s development and future success. ‘We need to be creative and have the flexibility to innovate and experiment,’ explains Moradpour. 

At the same time, estalbished in the 19th century, Glenmorangie is steeped in tradition and has carefully planned methods to produce its delicious product, also boasting the tallest stills in Scotland, which help give the drink its unique flavour. So blending this rich heritage with a view towards the future is a balance to be carefully preserved. 

hero night view of the Glenmorangie distillery

Enter Barthélémy Griño, the Franco-Uruguayan architecture practice behind the design that sought to refresh the whole site and add a strategic component to the Glenmorangie equation – the brand new research and innovation lab, in the shape of a gleaming glass tower that glows at night. 

Barthélémy Griño has not designed a distillery before, co-founder Philippe Barthélémy points out, but it has worked with the client in the past (The Glenmorangie Company is owned by LVMH and the architects have created works for other brands, such as BerlutiDior and Louis Vuitton, for the group before). For this scheme, the architects won the commission through a shortlisted competition and jumped into action, researching and working closely with Moradpour and the whisky brand’s experts to perfect their concept. 

Glass-wrapped tower for Glenmorangie Distillery

With the existing 19th century complex receiving the appropriate restoration works where needed, the team focused on adding just the right amount of drama with the new element – the shining new tower, which the team refers to as the Lighthouse. It contains the brand’s famous tall stills, and the lab at the top. 

‘We wanted to establish a new relationship between the historic distillery and take advantage of the beautiful scenery,’ says Barthélémy. ‘We also wanted to balance tradition and modernity in the materials and construction, so the new tower is wrapped in glass and with timber construction. This way it also celebrates the stills, which can be seen through the façade.’ 

view through the new Glenmorangie distillery

Finding the right scale for the tower was a challenge. ‘It needed to act as a symbol but also we didn’t want to impose something big to the old distillery,’ says Barthélémy. But now, the result gently peeks out from among the green grass and rolling hills surrouning the site. The Lighthouse includes a sensory lab and testing room, which spills out to a large terrace that visually expands the facilities into the surrounding Scottish countryside and the water beyond. 

In the same forward-thinking approach, the scheme was concieved with key sustainability elements too. For example, the tower will be fully powered by bio-gas, which comes from the distillation process and is produced on site – adding an important element of circularity to the scheme. 

The result is now ready and operational, and while it’s not open to the public, its glowing beacon offers a mark of innovation and positivity for the brand and the wider area. ‘It is a building dedicated to experimentation,’ says Moradpour. ‘It’s a place for our master distiller to be innovative and envision what whisky might taste like in a few years. And the building being taller than the rest of the complex makes it a symbol of looking to the future and looking far.’ §

Wallpaper* Newsletter

Wallpaper* is supported by its audience. When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Learn more.

© Future Publishing Limited Quay House, The Ambury, Bath BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.