Forest House by AOC celebrates colour, nature and family life

Forest House by AOC celebrates colour, nature and family life

Taking its cues from the woods of nearby Epping, Forest House is designed by London-based architecture studio AOC

This north-east London house in Highams Park draws on the nearby Epping Forest for its open, natural and colourful architecture approach; welcome to Forest House, designed by architecture studio AOC. The project, created for a family of five, involved the renovation and extension (rear and side) of an existing semi-detached Victorian house, where the clients had already been living for four years. The property’s transformation not only brings the interiors up to date, catering to the needs of vibrant family life in the 21st century, but also pays homage to life immersed in nature, taking its cue from its context.

A triple-height living space sits at the heart of the new home. It is the place to which the family gravitates most of the time, and encompasses a colourful kitchen and dining area with large openings towards the wild garden (filled with tall verbena, among other flowers, and a collecting water fountain), and views of the local skyline and forest beyond. The living space expands into the woven hazel-clad rear extension, whose external skin material was chosen to create a dialogue with the tree-filled area and to invite in plant and wildlife. 

rear facade of addition at Forest House by AOC

In contrast, the front and side façades of the addition are clad in brick, referencing the original period character of the house and a more urban overall feel, but are clearly defined by their white colour, contrasting with the red brick of the home’s existing volumes. This side extension contains the family’s home office, a workspace that sits on the upper level and looks out over a balcony into the dining room on the ground floor. A large, rectangular, glazed opening frames neighbourhood vistas for the users. Old and new meet at various points in the house, and the architects didn’t try to conceal those moments of ‘transition’. Instead, the relationship of the existing and the new fabric is celebrated visually internally, such as with the red pre-cast concrete lintels that appear between the new-built kitchen and the living room, which is located in the ‘old’ house. 

The use of raw, inexpensive, natural materials was prioritised, with Douglas fir, spruce ply and cork bark dominating floors, walls and bespoke elements throughout, ‘chosen for their colour, associations and sensory delight’, the architects explain. Controlling the structure’s embodied energy was also a concern, they add: ‘Wrapping the rear and unattached side of the house significantly improves its thermal performance and exposing the external wall internally ensures its thermal mass is effectively used. The new roof and existing dormer are super-insulated to provide a warm hat to the home. Underfloor heating in the extension’s polished concrete floor has proved sufficient to keep the use of radiators in the upper floors to a minimum.’ §

Wallpaper* Newsletter

Wallpaper* is supported by its audience. When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Learn more.

© Future Publishing Limited Quay House, The Ambury, Bath BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.