Colle-Croce celebrates horizontality with a concrete house in Argentina

Colle-Croce celebrates horizontality with a concrete house in Argentina

Located within a quiet and exclusive residential community, yet bordered on one side by a busy road – the Pan-American Highway – Casa MB owes its low profile and massing to its context, say its Argentinian authors, the Buenos Aires-based architecture studio Colle-Croce.

The young and dynamic firm, headed by Sebastían Colle and Rodolfo Croce, examined the area’s masterplan and the residential plot’s relationship to the streets around it, to determine their project’s final composition. The resulting design was a low and discreet, L-shaped building that turns its back on its neighbouring structures and completely transforms and unfolds towards the open spaces at its heart.

The design, for a home in this flat lot in the San Carlos neighbourhood of Buenos Aires, maintains a careful balance between open and closed, public and private; it also creates a minimalist platform for contemporary family living.

Casa MB designed by Colle-Croce

Spread mostly across a single level, the house contains on its ground floor all the social and entertainment areas, such as dining room, kitchen and lounge. On the opposite end of the plan, is a wing housing a study, a solarium and pool. The whole ground floor spills effortlessly out towards the garden, which is part green and part decked, with a rectangular pond of water.

In contrast to this, the top floor is rather compact in comparison, reserved for the family’s three bedrooms. The master bedroom in particular is orientated towards long views of the surrounding nature and roofscape. 

Large openings and a sequence of indoor and outdoor spaces, such as patios and a partially covered exterior ramp, as well as the sizeable garden, emphasize this house’s strong relationship with its environment. Meanwhile the use of simple, naked concrete inside and out, and the composition’s horizontality, further underline the framed views. This is offset and softened by solid blocks of Kiri wood walls in different parts of the design. §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.