Cast House by Bureau de Change offers a contemporary take on an Edwardian home

Concrete tiers bring a distinctive edge to Cast House, Bureau de Change’s bold reimagining of a London Edwardian home

Contemporary take on an London Edwardian home, Cast House by Bureau de Change architects
(Image credit: Gilbert McCarragher)

In the south London suburbs, Bureau de Change Architects presents Cast House, a contemporary take on a traditional Edwardian home. Having previously created design studio Black Kite’s London office, and Long House, a home in the Cotswolds, the team add this new-build, detached house to their portfolio, a blueprint for future contemporary architecture in harmony with its suburban setting.

Cast House by Bureau de Change

Concrete tiers at rear of brick house

(Image credit: Gilbert McCarragher)

Drawing inspiration from the surrounding area of Clapham, Cast House nods to the local ‘1930s architectural language’ – with details such as a gable roof, sweeping bay windows, and an open porch entrance – while adding modern flair through its combination of London stock brick and precast concrete.

concrete and brick detailing

(Image credit: Gilbert McCarragher)

At the rear, the residential building’s distinctive concrete tiers – with stacked volumes at ground, first-floor, and roof level – open the house up to its surroundings while sitting comfortably within its contextual heritage.

Bureau de Change

(Image credit: Gilbert McCarragher)

The interlocking brick and concrete provide the property with an alternative façade, which the architecture practice, founded by Katerina Dionysopoulou and Billy Mavropoulos, has softened with attention to planting. Planters envelop the rear steps, creating an elegant entrance to the garden area, where the concrete produces an almost whitewash feel, evoking a Mediterranean escape.

Bureau de Change

(Image credit: Gilbert McCarragher)

Inside, light cascades through the layers, from the dormer window in the attic room, through to the private terrace that overlooks the garden, with each concrete tier framing large open windows. Ascending through the heart of the house, an interior staircase of Azure blue metalwork connects the various levels.

The 420 sq m, four-storey house was designed within the footprint of the original home, with Bureau de Change embracing a clear design rationale and simple material palette.

b-de-c.com

view through glazing to concrete steps up to garden

(Image credit: Gilbert McCarragher)

view up through stairway at Cast House by Bureau de Change architects

(Image credit: Gilbert McCarragher)

Tianna Williams is the Editorial Executive at Wallpaper*. Before joining the team in 2023, she has contributed to BBC Wales, Ford UK, SurfGirl Magazine, and Parisian Vibe, with work spanning from social media content creation to editorial. Now, her role covers writing across varying content pillars for Wallpaper*.