Black Kite, an independent visual effects and design studio in east London, just got a new office – an uplifting space defined by colour and shape, designed by architecture studio Bureau de Change. Practice founders Katerina Dionysopoulou and Billy Mavropoulos carefully curated the space around a series of cleverly intersecting and carved-out cylinders, resulting in a London office that bridges heritage, playfulness and contemporary design. 

The concept for this colourful office is far beyond an architectural flight of fancy. Composed to support workspace functionality, the cylindrical volumes help create varying degrees of privacy, carving out anything from quiet reading nooks, to gathering spaces, desk booths and discreetly tucked-away meeting areas. 

round blue bar in london office called Black Kite, designed by architects Bureau de Change

At the same time, the architects made sure their design works in harmony with the site’s industrial, East End heritage. The round shapes that have been gently placed within the floorplan abstractly resemble iron kilns. A retained grid system of slim, internal exposed concrete columns reinforced that approach, as does the relatively restricted material palette. Meanwhile, carefully planned contemporary furniture is playfully juxtaposed with the industrial atmosphere’s roughness, resulting in a pared-down, yet warm whole. 

‘We are proposing a scheme that extracts and interpolates volumes and motifs of traditional Victorian foundries and kilns to create a gradient of introverted to extroverted spaces, seamlessly integrated together through a bespoke layout and design language,’ says Dionysopoulou. 

green and pink office interior

Listening to its client’s needs, Bureau de Change generated a relatively open-plan interior with dedicated enclosed sections to respond to Black Kite’s requirements for production and visual effects suites that should be isolated from external sources of light and sound. The site’s tall ceilings and generous overall proportions help to allow these structures to breathe. 

Textures and finishes were equally important in the overall composition. ‘Each of the volumes is clad in painted routed timber surfaces, informed by the vertical seams of traditional iron kilns. The cut-outs are finished in a rough clay plaster, juxtaposing the sharper articulation of the cylinders with warm cave-like textures, further adding to the journey of materials, textures and colours in the space,’ Mavropoulos adds. §

green structure housing pink workspace inside Black Kite office, London
soft yellow sofas in Black Kite office, London
meeting area in London workspace
open plan green and pink office interior