WINNER

Slak education campus, Kenya, by Francis Kéré/Kéré Architecture

SLAK campus by Francis Kere in Kenya, overview, winner Best Public Building in Wallpaper* Design Awards 2022
Photography: Kéré Architecture

The design for this sustainable education campus, on the banks of Lake Turkana in Kenya, was inspired by the huge termite mounds dotted around the region. Its Berlin-based architect, Francis Kéré, first gained widespread acclaim a decade ago for a series of school projects in his native Burkina Faso, and is known for a site-specific approach that is sensitive to the needs of local communities. The Slak campus is composed of five main buildings spanning two levels; the cluster is arranged in a circular shape, around a clearing that allows students to gather. Various shaded terraces, covered by planted pergolas, and wide steps offer options for teaching outdoors. Inside, the buildings house classrooms, flexible workshops, and storage and technical facilities. Windows feature woven straw shades, in the traditional mkeka style, which can be adjusted depending on the sun’s position, and mosquito nets keep insects at bay while air flow remains continuous. All labour was local and all elements were made on site. 

Key features: the design of this hillside cluster of buildings looks to nature to aid ventilation, temperature control and comfort

Architect’s previous work: Gando Primary School, Burkina Faso; National Park of Mali; Noomdo Orphanage, Burkina Faso; Serpentine Pavilion 2017, London

SHORTLIST

The Wallpaper* Design Awards 2022 shortlist for Best Public Building spanned cultural institutions in European countries, learning and community facilities in Asia, and an art campus in the USA. The list was varied and the architecture meaningful and eye-catching, but it was up to our judges to decide which one will be crowned Best Public Building of the year. 

MKM Museum Küppersmühle extension, Germany, by Herzog & de Meuron

Herzog & de Meuron returns to Duisburg for MKM Museum Küppersmühle extension, shortlisted for Best Public Building in Wallpaper* Design Awards 2022
Photography: Simon Menges

Duisburg’s MKM Museum Küppersmühle holds one of the most extensive private collections of post-war German art. Housed in a complex of industrial buildings dating from 1908, the original museum was designed in 1999 by Herzog & de Meuron, and the Swiss studio was called back again in 2013 to begin the recently completed extension, kickstarting a new era for the museum. Respectful to the existing, orthogonal brick volumes on site and the wider setting, the architects created an addition that becomes a seamless part of the historical whole. Divided into three parts, the new addition contains exhibition halls, utilities and art-handling facilities across five floors (one is underground). Bridges through the complex’s original silos connect old and new parts, and materials were chosen to complement and draw on the historical fabric. A striking, curved staircase connects all floors in the new section, and supports circulation flow throughout. At the same time, through its terracotta tone and textured concrete materiality, it echoes, together with the wider project, the overall character of the Küppersmühle ‘as a typical industrial facility of the 19th and 20th centuries’.

Key features: this museum extension echoes the industrial character of the former mill and silos that comprise the museum’s existing space, seamlessly connecting old and new

Architects’ previous work: Tate Modern, London; De Young Museum, San Francisco; VitraHaus, Weil am Rhein; 1111 Lincoln Road parking garage, Miami; Elbe Philharmonic Hall, Hamburg; M+, Hong Kong

Babyn Yar Synagogue, Ukraine, by Manuel Herz 

Ukraine’s moving Babyn Yar Synagogue by Manuel Herz

Designed by Switzerland-based architect Manuel Herz, and part of the Babyn Yar Holocaust Memorial Foundation initiative, this innovative and powerful building not only serves as a temple, helping to re-establish the current local Jewish community, but also acts as a reminder of the site’s history. Babyn Yar, a wooded area west of Kyiv, was the site of one of the worst Jewish massacres of the Second World War. The landscape of the area has since changed, from forest to city park. Herz drew on both elements for his design and created a striking, moveable structure that references the notion of a book – a central feature in the Jewish religious service. The Babyn Yar synagogue sits on a wooden platform, so as not to have deep foundations that disturb the natural context, and the structure is made using a wooden and steel framework. The interior is decorated with symbols and iconography related to the Jewish faith and previous synagogues on site, which have since been destroyed.

Key features: made from oak and steel, this striking structure is designed to open like a book, creating a generous, sheltered space for worship

Architect’s previous work: Ballet Mécanique housing block, Zurich; social housing and nursery, Lyon; Tambacounda Hospital extension, Senegal

Amant art campus, USA, by SO-IL 

Amant Art Campus in Brooklyn encourages community engagement
Photography: Iwan Baan

This exhibition, performance and artist residency space was designed by New York architecture studio SO-IL for young private arts organisation Amant, a flexible research and artistic platform based in Brooklyn and Tuscany. Located in an industrial neighbourhood of East Williamsburg, New York, and connected to it via a visual palette that includes cast-in-situ concrete, brick and galvanised steel, the campus, which is spread across three blocks, was conceived as an oasis within the zone, with the materials intended to render the four buildings partly anonymous within its industrial landscape. The Amant art campus provides enough space for artists to concentrate and develop their work while also operating a programme of open events. ‘Normally, the public is invited only into the area closest to the street, but here we flipped that,’ says Florian Idenburg, co-founder of SO-IL. ‘The performance space and bookshop/café can only be reached via an alleyway and courtyard, passing by the studios and offices.’

Key features: spread across three blocks in north Brooklyn, this art campus, designed to encourage community engagement, is crafted from materials that render it partly anonymous within its industrial landscape

Architects’ previous work: Kukje Gallery – K3, Seoul; K11 Art and Cultural Centre, Hong Kong; Frieze Art Fair, New York; Jan Shrem and Maria Manetti Shrem Museum of Art, California

Peach Hut, China, by Atelier Xi

peach hut by atelier xi
Photography: Zhang Chao

Tasked with designing an arts and culture centre in Henan Province, in rural China, Atelier Xi came up with the idea of not one but seven. The Shenzhen-based architecture studio was originally commissioned to design a 300 sq m public building, but since it was meant to serve an area that covered 630 sq km, the team proposed seven smaller pavilions, scattered across the vast province to reach more people. Six have yet to be built, but the first, the Peach Hut, located in a peach tree orchard and inspired by the site’s trees, is intended to offer a welcoming space for community activities and a small library, as well as supporting local commerce efforts and hosting tasting and selling activities. The pavilion is formed from a series of arcs, coated in pink cast-in-situ concrete with wooden formwork that outlines the contours of the curved geometry, while windows, in varying shapes, respond to subtle variations of light, casting ever-changing shadows and offering panoramic views across the peach fields. 

Key features: a curvaceous, tree-like pavilion, cast in pink concrete and set in an orchard, offers educational resources and support to its rural Chinese community

Architects’ previous work: Library in Ruins, Henan Province; Y House, Shanghai; Floating Fairylands kindergarten, Wuhan

§