Herzog & de Meuron renovate Basel’s iconic Volkshaus hotel

Herzog & de Meuron renovate Basel’s iconic Volkshaus hotel

Herzog & de Meuron completes Switzerland’s latest boutique hotel, the Volkshaus, in Basel, reviving, at the same time, a landmark part of the city

The Volkshaus has been a Basel landmark since its creation on the 14th century, a chunk of town hosting a variety of uses and often described as a ‘city within a city’. It has had many adaptations and additions since its inception. Now, its cluster of buildings have been reunited and are ready for the next chapter in this long history – its opening as a boutique hotel designed by locally based and internationally acclaimed architects Herzog & de Meuron

The beloved historic complex’s transformation produced a chic hotel with 45 rooms – a clear departure from its immediately prior use as office space. Other past lives had included a concert hall, restaurant, bar and shop, conference rooms, administrative offices, and living quarters for some of the staff – some overlapping. Now, ‘the original diversity of the Volkshaus Basel has been reanimated and made fully accessible to the public,’ explain the architects. 

Volkshaus Basel Bar

A big part of the project was going through the building’s fabric and slowly removing the ‘crust’, as the architects call it, that was applied onto the structure over the years through additions and modifications. ‘We soon realised that none of the original substance had survived except for the windows, so that we had to rely on other clues to work out our design,’ explains the team. ‘Historical plans of the bedrooms in the attic were one source of information — simple rooms with bed, closet, and washbasin, of the kind still found in historical hotels today, especially in Switzerland.’

‘We also drew on some of the ideas underlying [some] 2012 renovations of the brasserie and the bar to ensure a congenial, consistent ensemble of carefully selected materials and forms throughout the Volkshaus,’ adds the design team. 

Herzog & de Meuron restored the original complex’s spirit and tweaked areas to bring it, respectfully, to the 21st century. Clever room design incorporates sophisticated storage solutions, stained black oak wood elements, oval windows to match those on the public areas below, and a fairly flexible, open plan floorplan.

This stylish, contemporary makeover, combined with Volkshaus’ engaging, public-facing functions, will no doubt reinstate this Basel icon as a vibrant local landmark. §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.