BIG’s Glasir Tórshavn College is the Faroe Islands’ latest architectural offering

BIG’s Glasir Tórshavn College is the Faroe Islands’ latest architectural offering

The picturesque landscape of the Faroe Islands has just received a new architectural addition in the shape of the Glasir Tórshavn College by Copenhagen based international architecture firm BIG. The building is designed to combine context and strong, sculptural, modern design.

The new structure is essentially a complex of different functions, comprising within a single, coherent design the Faroe Islands Gymnasium, Tórshavn Technical College and the Business College of Faroe Islands – effectively becoming home for a over 1,750 students, teachers and staff. Sitting on the edges of the island’s capital of Tórshavn, the Glasir (as it’s more informally, locally known) balances an urban scale with a certain lightness of touch, and views of the sea and greenery beyond the city, which connect it to its context. 

The scheme sits next to the capital of Tórshavn, the sea and the island’s green nature. Photography: Rasmus Hjortshoj

Since the scheme mixes many different uses, functionality and a clever internal arrangement were key to the design. BIG opted for a structure that is ‘organised like a vortex’, explain the architects, with five levels planned around a central courtyard. There’s ‘one [level] for each of the three institutions, one for food and faculty, and one for physical exercise and gatherings’, the team adds. The circular void at the heart of the building is a stepped, architectural landscape that mirrors the natural one outside, and allows space for meeting, relaxing and socialising for students and staff.

Connections to the outdoors were equally important for the team, so the external materials chosen – glass and aluminium – were picked for their lightness and transparency, allowing for the views and setting to take centre stage. All areas of the building open up to the surroundings, with the top levels, in particular, cantilevering out towards the mountainous scenery. Adding to this balance is the complex’s rooftop, which is planted with grass that will grow to eventually ‘allow the education center to disappear into the Faroese landscape’. 

‘Inspired by the dramatic Faroese topography, Glasir is designed like a landscape for learning: the central space of the school is conceived as a topographical interpretation of the natural landscape — a continuous terraced terrain with steps and staircases that connect across several levels and merge the multistory building into a single entity’, says BIG founder and creative director Bjarke Ingels. §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.