From the street, it might take visitors to Yves Béhar and Sabrina Buell’s San Francisco home a moment to find the front door. A seemingly unbroken stretch of black anodised aluminium – which looks flat from afar, but up close exposes a unique CNC-machined pattern of nicks and notches – spans the ground-level facade, disguising both a garage and the aforementioned entrance. Each fits flush within the mottled expanse; a pair of portals, hiding in plain sight. 

This interplay between raw materials and careful craftsmanship, the clearly visible and the cleverly, strategically obscured, is one that is repeated throughout their three-level home in San Francisco – itself a domestic dream-turned-reality that has been, in many ways, decades in the making. 

Béhar – a de facto design superstar who established himself with tech-forward projects like One Laptop Per Child, Jambox and Sodastream – and Buell, one half of the art advisory firm Zlot Buell, which caters to the Bay Area elite, bought the property in 2008 for themselves and their three children (they’ve since also introduced a newborn into the fold). For nearly three years, they lived in the ‘nondescript cottage with a 1990s-era Italianate renovation’, as Béhar diplomatically describes it, before gutting the space and embarking on a complete overhaul. ‘It was a renovation that felt like a ground-up construction, which was really, really difficult,’ he remembers with a laugh. ‘I would not do it that way again.’ Yet even this direct acknowledgement isn’t a regret. Béhar believes in experimentation as an integral part of the creative process, one that is informed by potential missteps in addition to perceived successes.

Béhar in his office, where he designed the 'zig-zag' shelving to shield book spines from the sun. The 1970 Luigi Colani 'Pool' sofa, upholstered in Kvadrat's 'Divina' fabric, provided a retro, conversation-pit vibe

Not one square inch of the interior was left without Béhar’s figurative fingerprints. He designed the house’s masterplan and layout himself, with floor-to-ceiling windows throughout and a sense of social and visual flow in mind. The open-plan living room, kitchen and dining room is where most time is spent – bustling during breakfast, when everyone’s getting ready for the day, and mellow in the evening, when Béhar and Buell play board games with the kids before bedtime. It leads to a backyard terraced with angular concrete levels and landscaped with greenery native to northern California. 

The second level of the house is broken up by a communal office, suitable for early morning conference calls, distraction-free brainstorm sessions, or grade-school homework, while two adjacent kids’ rooms lead onto a joint outdoor play space. Unimpressed with the prospect of putting down standard all-weather Astroturf, Béhar and Buell imagined the artificial grass as a blank canvas and commissioned a piece from street artist Barry McGee to adorn it. His brightly coloured repeating triangles provide the perfect spot for makeshift hopscotch sessions, while the original print hangs across the hall. Buell’s keen eye for curation is evident everywhere, and most of the walls in the house are a gallery unto themselves, but the kids have freedom to live as, well, kids. They’ve been taught not to touch the art, but nearly everything else is interactive, as evidenced by the crayon scrawls on their closet doors, and the regular trampoline time on the Béhar-designed sofa set downstairs. (‘It actually has a really nice bounce,’ he says.) 

And then, above everything, is the cantilevered, minimal-to-the-max master bedroom and en suite, with a comprehensive view over the play space and yard to the back, and out to Alcatraz on the other side. Behind a bare white wall is a split bath featuring a Japanese soaking tub. Anyone washing who wishes to talk to someone on the other side can simply push open a peekaboo panel and say hello, face to face. 

Leveraging relationships with local craftspeople, industry insiders and manufacturers that he cultivated over the course of his career, Béhar willed his comprehensive vision to fully functioning life in the form of custom one-offs: hardwood stools and branch-like chandeliers, felt-covered cabinets and heated patio benches, leather drawer pulls and photo realistic rugs. ‘Typically, when I work on a project there’s some kind of compromise,’ he says. ‘The one place I don’t have to do that is my home. Here, I’m allowed to do my own thing.’

In the main living area a 1973 Ubald Klug 'Terrazza' sofa set surrounds a rock sculpture by Nicole Wermers, on a rug custom-designed by Béhar and produced by Moooi. The steel-reinforced suspended ash shelving is by Béhar, as is the steel staircase, designed to maintain a sense of openness; the Jakob mesh and rubber treads keep it child-friendly. Above the fireplace hangs an artwork by Wyatt Kahn

A large part of Béhar’s ‘thing’ is technology. He is fascinated by the minor and major ways in which it can make our collective day-to-days easier, more efficient and, by extension, more enjoyable. Electronic touches are ubiquitous but unobtrusive. The front door unlocks automatically when Béhar or Buell approaches, thanks to the (Béhar-designed) August smartlock system. With a quick tap of an iPhone, a flat-screen TV emerges from a downstairs console that doubles as storage for spare tableware. A trap door separates the master bedroom from the bustle of the rest of the house, and can be operated with the touch of a toe on a button situated at ankle-level. ‘A big part of the magic is the reveal,’ he says. While Luddites would still be comfortable – he didn’t eschew things like traditional light switches – there are always a few communal iPads out, should anyone invited over want to assume control.

And yet the tech is not all purely functional. There are cheeky flashes too, like the line of all-but-hidden LEDs that runs along the ceiling in the master bedroom and changes colour with a few swipes on a smartphone. ‘It’s like my secret disco ball,’ Béhar says of the installation, which recalls Leo Villareal’s Bay Lights by way of Saturday Night Fever.

It’s showing these details to others that allows Béhar a chance to do what seems to excite him the most about his home: sharing his stories. He has an anecdote about everything. There’s the love heart-shaped rock found on a walk in Marin, where he likes to surf, that shares shelf space with a vase painted by Picasso that was given to his parents at their wedding reception. Point to anything in the place and there will be a tale attached. ‘When I was about 13, I wanted to be a writer,’ he says. ‘I wanted to tell stories. Then I realised the medium doesn’t matter, and I actually see design as a powerful form of communication.’ 

For Béhar, his home is less a culmination so much as a continuation of all that’s come before, and an indicator of what’s still to come. There, cutting a sleek silhouette on a tree-lined hill, stands a home that is – like the city that surrounds it, and the family that lives within – forever evolving.

As originally featured in the October 2016 issue of Wallpaper* (W*211)