London’s Hoxton Press is an ode to brick

London’s Hoxton Press is an ode to brick

Karakusevic Carson Architects and David Chipperfield Architects’ Hackney housing complex features two towers – one of red, and the other of grey handmade bricks. Keeping up appearances, the curved walls of the ground floor interior spaces are also clad bricks

Brick can be a truly marvelous material. Combining the warmth and tactility of timber with the sculptural qualities and flexibility of concrete, while still feeling approachable and familiar, brick has been the material of choice for many an architectural masterpiece; and the recently completed Hoxton Press in east London is a case in point. 

The residential development, created as a collaboration between Karakusevic Carson Architects and David Chipperfield Architects, is an elegant composition of two towers that form part of a wider estate renewal for Hackney. Part of a larger project designed by Karakusevic Carson in 2010, Hoxton Press is the third phase of the development – a joint venture between the borough and property specialists Anthology.

The two high rises, spanning 16 and 20 storeys each, are entirely externally clad in brick – one in red-hued and the other in grey-coloured handmade blocks in stack bond style. The skin is seamless and beautifully executed in a way that enhances the design’s aesthetics, creating a truly powerful whole. Undulating landscaping around the towers and a ground level that remains true to the overall approach (with curving fully brick-clad walls and floors) further underline the scheme’s identity as an ode to brick.

Wallpaper* space interiors shoot featured in the June 2019 issue
Hoxton Press was the location for our Wallpaper* June 2019 issue (W*243) interiors shoot by photographer Tommaso Sartori with interiors styled by Maria Sobrino

Yet, this project is not just about looks. Including some 200 apartments, the two towers’ dynamic presence also acts as a gateway to the wider estate. The circulation core was placed right at the heart of the towers’ hexagonal footprint, allowing for flexible outward-facing floorplate areas for the apartments, which are bright and open throughout. The rotation of the overall volumes minimises overlooking, even though every unit has outdoors space with the top duplexes also spilling out to green roof terraces. Generous lobbies, retail space and a parking garage entrance occupy the ground level, creating an coherent and transparent base. 

‘Through their solidity and robustness, the buildings challenge contemporary preconceptions about high-rise residential developments. The permeable ground floors, which open up to the public realm, also address the limitations of public interaction that we often find in high-rise buildings,’ says Chipperfield. Meanwhile, ‘the sale of the apartments will cross-subsidise the construction of new council homes across the rest of the estate,’ adds the team. §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.