FRÉDÉRIC SCHNEE

FRÉDÉRIC SCHNEE

WALLPAPER* ARCHITECTS’ DIRECTORY 2019: Taking an academic approach that applies architectural theory to spatial design, Frédéric Schnee is currently an assistant professor in architecture at TH Köln. His first project, the Peach House (pictured) in Beijing, begins his journey towards a socially oriented architecture that utilises interdisciplinary collaboration.

Drawing upon his strong, academic background, young German architect Frédéric Schnee sets the scene for his Peach House design, by discussing urban strategies in modern day Beijing and the way the Chinese capital’s small, independent businesses (known locally, affectionately, as ‘holes in the wall’) and hutong areas were forced to change in the past decade – mostly due to the city’s rapid growth and regeneration plans. ‘The city authorities call it a beautification project,’ explains Schnee.

Schnee’s work includes a stint at Columbia University and a current position as assistant professor at the Institute for Architecture, Construction and Theory in Cologne – and he feels that this research experience helped him to examine the themes touched upon in Peach House in a deeper and more meaningful way.

‘Academic work enables an appropriate reflection on architecture as a practice as well as to deliberate on architectural theory,’ explains the architect. ‘Working outside an office offers space for assuring theoretical knowledge, phenomena and actions to thrive within the sphere of designing and building. From these aspects, methodology, methods and a vocabulary can then be developed.’

Courtyard house by Frederic Schnee

For this courtyard residence in Beijing, Schnee is inspired by the traditional local typology of the ‘four beams and eight pillars house, which is widespread in the North and North-East of China’. Examining rural models, the specific building type, the built environment, and the social and historical context, the architect delved into the design process.

‘The Chinese courtyard house 四合 院  (Siheyuan) is typically composed of four pavilions surrounding a rectangular courtyard,’ he describes. ‘The ensemble of pavilions sits within a high wall, which isolates the house from the outside world.’ Working with this architectural heritage, Schnee mixed old and new in this commission for the Liu family.

‘Young architects must propose designs for social and political solutions’ – FRÉDÉRIC SCHNEE

The design’s most defining gesture was moving the courtyard to the first floor. By lifting it up a level, he created space for both a new courtyard house upstairs and a convenience store on the ground floor – modernizing a series of existing self-build structures on site and bringing the complex to the 21st century, according to the current owners’ needs. Meanwhile, the internal layout model was planned according to the principles of Feng Shui.

Schnee sees housing as part of the wider, urgent social and urban conversation, that he believes should be cross-disciplinary: ‘Rents and house prices have risen for years – especially in growing cities and regions of Europe. Affordable housing is becoming increasingly scarce, and lower and middle income groups in particular are burdened by high housing costs. Young architects must propose designs for social and political solutions, and architectural practices should develop alongside experts from science, politics and social movements to address problems.’ §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.