Stately homes tend to play it safe when commissioning contemporary art pieces. They go in for expensively finished sculptures, tapestries, glossy photographs, works that have at least a material value in common with the historic setting, works that will be easy on the eye and the imagination of the general public.

Blenheim Palace’s successful first contemporary show last year by Chinese artist-cum-dissident Ai Weiwei, which included a 17-foot glass chandelier dripping with glass crystals, is a case in point.

This year, they’ve invited no less of a giant of the contemporary art world to make big designs on their lavish 18th century Baroque ceilings – but American artist Lawrence Weiner will be less well known than Weiwei in this country, particularly among Blenheim's visiting public.

Weiner is one of the founding fathers of 1960s conceptualism, still making work that is relevant and challenging the state of the art market. Bravo to the Blenheim Art Foundation for introducing his mind-bending philosophical art, and embracing a genuine challenge on their audiences’ behalf.

The whole exhibition is word-based. The frieze of the building’s entrance is an artwork that reads, ‘WITHIN A REALM OF DISTANCE’. When you pass beyond it you are just that; as far as contemporary artists go, there can’t be many said to be further poles apart from the world of British stately grandeur than Weiner’s caps-locked, anti-establishment messages – or, as he prefers to call them, minimalist sculptures.

Weiner – who believes that 'art that imposes conditions… on the receiver for its appreciation constitutes aesthetic fascism' – accepted the Blenheim commission because 'it’s inscribed within the palace walls that whoever pops out first gets it'. In other words, because the 1st Duke of Marlborough did not believe in inheritance laws that discriminated between men and women.

There are often multiple meanings hidden in his text works here, and it’s worth spending some time over them. The most impressive piece fills the oval centre of the ceiling in the Long Library. It’s about the only space in the building’s interior that the artist could find which isn’t already decorated – ‘MORE THAN ENOUGH’, it states, in large silver and yellow letters it states.