This brand new house by Stockholm based architects Widjedal Racki is located on the beachfront, in the Swedish capital's outskirts, and was born out of an unusual arrangement. Commissioned as a collaboration between its clients - a young family with two children - and the Scandinavian wood manufacturers Moelven, the scheme was conceived as a private home, but also acts as a showcase and showroom for the sponsors involved in its construction. 

Villa Moelben is made entirely from Nordic wood products and aims to be a modern and comfortable family home that is also eco-friendly and energy efficient. To this end, traditional techniques are combined with modern know-how, such as wood fiber insulation, solar heating and ventilation with heat recycling.

Take an Interactive Tour of Villa Moelven

The architects worked closely with the client to establish a series of keywords - such as 'labyrinth', narrow', 'surprise', 'tropical', 'modern' - that would help them incorporate different key concepts into a single architectural entity. The result was Villa Moelven's complex composition of spaces, which include playfully hidden parts - for example, walls concealing secret passages - and rooms with no distinct borders. 

The site's size and geography also informed the design. The relatively narrow plot sits on a steep slope, but the level differences inspired, rather than hindered Widjedal Racki partner Håkan Widjedal. 'We did not want to follow a traditional approach of creating a separate room for each required space in the house as it would create a very cramped circulation', he explains. 'The client's program was far too large for the site and there were many restrictions on floors levels and total heights.' 

This led to the timber house's unusual geometry and internal arrangement. Instead of focusing on 'main areas' and categorising other spaces as 'secondary', Villa Moelven is designed as a continuous flow of equal spaces, drawing on the concept of a labyrinth. So, while the house's exterior looks simple and clearly defined, the interior tells a different story. The architects fully embraced complexity and created a journey through the house, laying out its three bedrooms, living room, kitchen and bathrooms across three levels. 

Incorporating an element of humour and little surprises that are sure to leave its guests with a smile, Villa Moelven is an inspiring Scandinavian villa, combining a clean, contemporary design, spatial research and depth and an environmentally friendly approach.