Burleigh Pavilion — Gold Coast, Australia

Burleigh Pavilion — Gold Coast, Australia

A Miami Vice confectionary palette laced with a heavy dose of beach subculture makes for a potent interior cocktail at the Gold Coast’s oceanside Burleigh Pavilion.

Occupying the substantially reconstructed upper floor (and reclaimed rooftop area) of an existing concrete structure, Sydney-based design practice Alexander & Co has created three integrated drinking and dining areas, occupying some 1200 sq m.

Demarcated by a rattan ceiling, The Tropic restaurant adds top brass cachet with Deco-inspired Henry Wilson wall sconces dotted around fresh mint green chairs and soft serves of butterscotch leather seating that flows onto the al fresco balcony.

The Pavilion, with crisp white-tiled window nooks providing absolute beachfront views amongst communal fairy-floss pink and pistachio tables is defined by an expanse of raised timber benches with marine blue stools offsetting the colour schemes’ overall sweetness. Outdoors, the casual Beach Bar’s undulating canopy of white umbrellas imitate the surf break beyond.

Circles and rounded edges link the fluid spaces with a retro flair. The Tropic’s punchy plum terrazzo dining tables and the Beach Bar’s golden sand-flecked outdoor counters rumble with energy. Painted concrete breeze-block detailing supports service areas with a light touch, while a verdant curving masonry arbor frames the large open kitchen.

The brainchild of Sydney hotelier Ben May and developer Robert Magid, The Burleigh Pavilion works a highly sociable Med-luxe vibe with a dose of Australian ease. Guests can step straight up from the sand, shower and rack surfboards before tucking into a casual lunch of burgers and beer battered fish and chips. With premium seafood inclusions at The Tropic, its more sophisticated menu is the shore thing. §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.