A sprawling villa in Dubai Hills mixes luxury and modernist principles

A sprawling villa in Dubai Hills mixes luxury and modernist principles

For interior architects and designers, working on a developer shell presents its own unique challenges, not least the physical constraints of maneuvering around a third party’s pre-existing masterplan. Not that this stopped the Dubai- and London-based Anarchitect from thoroughly reimagining the interiors of this plus-sized villa overlooking the 18th-hole of a golf course in the UAE’s tony Dubai Hills quarter.

Given the large area and volumes of the 3,000sqm base-build structure, the focus, says lead architect Jonathan Ashmore, ‘was to draw in natural light and to create interior-exterior experiences deep into the heart of the property’s floor plate.’

For starters, the large central courtyard was reconfigured to create a single-storey gallery entrance alongside a smaller scaled adjacent courtyard that’s anchored by an olive tree and large glass windows. That single gesture now spills natural light and provides ventilation to what might otherwise have been enclosed corners.

Dubai Hills Villa living space

Meanwhile, a palette of natural materials – among them, acres of satin-finished stone, white gravel in the interior garden, and swathes of walnut timber wall panels and ceiling – works the aesthetics quotient, while cooling ambient temperature, an important factor especially given Dubai’s unforgiving summers.

The scale of the home is sprawling, but the architects worked hard to create individual pockets of spaces to accommodate the different functions and needs of the family – whether the private offices of the parents, a library, swimming pool, an unusually extensive suite of spa facilities, or the vitrine-like garage adjoining the gym that holds the client’s car collection.

The result is a home that, despite its spread and bulk, manages to feel contained – a result Ashmore credits to the team’s application of ‘modernist principles of function, circulation, visual framing and inside-outside connections across two levels with an over-riding presence of abundant natural light’.

‘Our focus was to completely rationalise and modify an existing and tangible structure so that we could create interior and exterior spaces that put the family and their personalities at the centre of the project’, he says. ‘Our responsibility was to create a new home for them to enjoy and grow within.’ §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.