Situated on the edge of a deep and narrow valley that directs the rainwater from the mountains to the sea, Casa en Zapallar enjoys what is increasingly standing out as one of Chile’s key advantages; stunning natural surroundings. Great views always help in making a good first impression, but architecture needs something more than that; and the design team, Pilar Garcia, Crolina Portugueis and Martin Labbe, know this very well.

Casa

See more images of the Casa en Zapallar
The team of young architects behind the house’s design have been working together since 2004. Martine Labbe worked three years in Teodoro Fernandez’s office before setting up an independent practice with Carolina Portugueis and two more architects, working on a variety of projects from private houses, to restaurants and education buildings.
The house, home to a small family, is located on the north hillside of Zapallar bay, north of Santiago, sitting on a steep 30 per cent slope overlooking the bay and the nearby village. Despite the house’s privileged location, the site’s position on the hill meant that the best views were looking towards the opposite side from the recommended sun orientation, so the team had to make some difficult decisions.
'We had a good and very nice site, fantastic customers, and money resources, so it was not hard to do this project. The most challenging aspect was to work with the very steep slope,' explains Labbe. Ultimately, it was the slope’s angle and need for road access which determined the design’s final form. The architects placed the building parallel to the slope, creating a series of smaller internal volumes and arranging the rooms so that they are all given a view towards the sea and take advantage of the natural light.
The private residence's volume was created as a synthesis of rough textured concrete surfaces and openings, underlining the building's linear geometry and resulting in a number of open-air terraces and an internal courtyard. These allow space for the volumes to breath, as well as framing the beautiful views. The interiors are clad in wood, and the exterior supporting walls feature local stone. The top floor hosts the living and dining area, as well as the kitchen and master bedroom, while the children’s rooms and playroom are located on the lower level. All the rooms are linked by the central covered courtyard, which acts as the main circulation space.
Combining breathtaking views, plenty of sunlight, minimalist calm and functionality, Labbe feels that the house corresponds perfectly to his design philosophy: 'we want to create powerful spaces. This is the most important thing in the design process'.