Emeco’s new Venice Beach house is defined by minimalism and sustainability

Emeco’s new Venice Beach house is defined by minimalism and sustainability

Emeco opens a new building in Venice Beach, California, to serve the local community and act as a meeting place for creatives, carefully designed following the company’s sustainability ethos

American furniture company Emeco has transformed an abandoned 1940s sewing shop into a new zero-energy live and work space. Dubbed Emeco House, the Venice Beach building serves as a flexible meeting space for local creatives, as well as a hub for the surrounding community. 

The project was spearheaded by CEO Gregg Buchbinder in collaboration with his daughter, the company’s head of sustainability, Jaye Buchbinder, who together enlisted architects David Saik and Keith Fallen to bring their vision to life. 

Emeco House, Venice Beach

The house’s street-facing entrance, with landscaping that was specially designed to be drought tolerant 

Emeco House is a great ambassador for the company’s sustainability credentials, with details throughout the building that speak to the eco-friendly approach Emeco has applied to its products since its founding in 1944. 

Features include biodegradable insulation and thermally efficient glazing, with a focus on large openings, to help reduce the impact of heating and cooling systems, and a perforated back gate and fully opening light well to increase ventilation and natural light throughout the space. The whole building is solar powered, and its architecture is characterised by an artisanal lime plaster that sucks in carbon from the air, both indoors and outdoors. 

The building’s back courtyard

The architecture of the space remains faithful to the original 1940s design, with sleek, minimalist updates that have transformed the formerly disused spaces into a welcoming and functional location. While the ground floor has retained a more industrial aesthetic, with an outdoor patio and open-plan areas that can serve as work, meeting or exhibition spaces, the upper floor has a warmer feeling, with wooden floors and an apartment-style layout.

‘In a lot of ways, chairs are small buildings: this really gave us a chance to codify and scale our value system – to focus on honest, humble materials,’ comments Jaye. ‘Nothing is flashy, but everything is thought through. We hope the quiet comfort will help foster a closer connection between people who come here. It’s not a commercial space, it’s a conversation place.’

A view of the house’s ground floor spaces and first floor terrace from the back courtyard

Emeco House was developed by the Buchbinders through four years of weekly 5am surfing sessions. ‘The early morning sunrise, pelicans dive-bombing minnows, and dolphins playing in the waves were great inspiration for our Emeco House project,’ recalls Gregg. ‘Our love for furniture emanates from our love of nature; we wanted to do architecture that reflects all of the ethos of Emeco.’ §

Wallpaper* Newsletter

Wallpaper* is supported by its audience. When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Learn more.

© Future Publishing Limited Quay House, The Ambury, Bath BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.