Urban transformation: Kedem Shinar gives a Tel Aviv apartment a makeover

Urban transformation: Kedem Shinar gives a Tel Aviv apartment a makeover

Working with the existing urban fabric is many architects’ bread and butter, with extensions and refurbishments making up a large chunk of the more city-dwelling practices’ residential projects; yet this doesn’t mean the designs are any less inspirational than their more rural – and often larger – counterparts. Israeli Kedem Shinar’s latest interior design is a case in point.

Created within an original 1960s, 110 sq m apartment in the heart of Tel Aviv, the project consisted of the complete transformation of the interiors into a space that is ‘contemporary and young’.

The architect’s solution revolved around opening up the public spaces, uniting living, kitchen and dinning areas into a bright, coherent whole. ‘The original apartment layout contained a very long and dark living room, across a length of only half of the building façade’, recalls the architect. ‘This prevented the penetration of light to the deeper parts of the house. The biggest challenge for me here was to increase the sense of light and spaciousness of the public area.’ Offsetting this, the more private spaces are tucked away at the back of the house, and include the master suite and two children’s bedrooms.  

Inspired by two-dimensional design, the architect incorporated plenty of graphic details and references, such as a custom-made lamp in the living room, which ‘climbs up the wall in straight angles, white tile cladding with colourful grout in two bathrooms, thus creating grid-like compositions’, she explains.

‘I was influenced by a blend between de stijl graphic design with linear straight angles and areas of colour, but with a muted, softer palette of colours,’ she continues. ‘The local Tel Aviv Bauhaus architecture is a further source of inspiration – including clean linear lines, white washed walls as well as black profile windows.’

The chosen materials play a key role in the apartment’s overall feel. Shinar opted for light grey hardwood floor that mimics the tone of concrete, but adds warmth. Custom-made carpentry and exposing the original ironmongery highlight the building’s historical character and 1960s design, creating a clear thread that brings together past, present and future.